fbpx

Nexat – holisztikus növénytermesztési rendszer

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 13.

A 2017-ben alapított német startup, a Nexat GmbH által kifejlesztett Nexat, a következő generációs mezőgazdasági technológiát jelenti. A cég életre keltette saját, érdekfeszítő vízióját a mezőgazdasági gépek jövőjéről.

NEXAT, a világ első és eddig egyetlen holisztikus növénytermesztési rendszere, amely műszaki, gazdasági és ökológiai szempontból is választ tud adni a jövő kihívásaira. Mérföldkövet jelenthet a CO2-semleges mezőgazdaság fejlesztésében Németországban, Európában és világszerte.

aratás
A Holistic Crop Production System gyakorlatilag egy nagy fesztávú alapgép cserélhető munkaeszközökkel.

A NEXAT egy szélesebb körű, szakmai összefogás eredménye. Vezető mezőgazdasági technológiai gyártókkal és kutatóintézetekkel szoros együttműködésben fejlesztették ki. Az innovatív, rendszerszemléletű megközelítésnek köszönhetően a NEXAT lehetőséget kínál a mezőgazdasági technológiai fejlesztések erősségeinek ötvözésére. A rendszer moduláris felépítése, valamint a hordozójármű és a munkagép közötti univerzális interfész miatt a jövőben a mezőgazdasági technológiai gyártókkal együttműködve további beépített eszközök is fejleszthetők a rendszerhez

A Holistic Crop Production System gyakorlatilag egy nagy fesztávú alapgép cserélhető munkaeszközökkel, amely képes szinte valamennyi szántóföldi feladat elvégzésére. Külön modul van például a vetésre, tápanyag visszapótlásra, növényvédelemre és az aratásra is. Vagyis a szántóföldi műveletek teljes spektrumát átfogja. 

tápanyagvisszapótlás
A gép külön modullal rendelkezik többet között a tápanyag visszapótlásra.

A legtöbb agrár innovációhoz hasonlóan, ennek a gépnek is a hatékony működése a fejlett érzékelők kifinomult hálózatán múlik, amelyek valós idejű adatokat táplálnak be AI/ML algoritmusokba. A fejlesztés következő fázisa az autonóm működésre irányul majd. De, egyelőre az eszköz gépkezelő jelenlétét igényeli. Méghozzá több dolgozóét is, mivel a gép 0-24 órás üzemmódra készült.

A cég fő bázisa az alsó-szászországi Rieste-ben van, ahol jelenleg 130 fős szakemberállomány dolgozik a fejlesztésen és a megvalósításon. A Nexat a tavalyi évben 20 alapgépet épített és értékesített. A vállalat által eladott gépek Ukrajnában, Romániában, Németországban, az Egyesült Államokban és Brazíliában üzemelnek.