fbpx

Partizánkodnak a francia gazdák, megint égnek a gumik

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 10.

Szerdán Bourges, csütörtökön Párizs mellett szembesültek az autósok útlezárásokkal, pénteken Toulouse-ban folytatódik a „Csiga hadművelet”. A francia gazdák az agrárpolitikai reformok ellen tiltakoznak. Sokkal több kormányzati beavatkozást és támogatást, azaz erős szabályozást és szociális hálót követelnek. A megmozdulás erőszaktól sem mentes.

 

francia gazdatuntetes
A környezetvédelmi hivatalnokok orra alá pörköltek (forrás: Le Bien Publik Twitter oldala)

 

Odapörkölnek

Már szerdán is összeütközésbe kerültek a francia parasztok a rendőrséggel. 300-400 traktor vonult fel az utakon, rajtuk nagy plakátok: „Mentsétek meg a termelőket!”, „Macron, ne szúrd el, választások jönnek!”. A traktorokat 4-5 ezer gazdálkodó kísérte. Az akciót a francia parasztszövetség és a fiatal gazdák szervezete indította el. A tiltakozók a Bourges-i környezetvédelmi hivatal elé gyülekeztek. Egy teleszkópos rakodóval benyomták a tér kapuját, majd egy hatalmas traktorgumihegyet emeltek, és azonnal oda is pörköltek a környezetvédelmi hivatalnokok orra alá. A rendőrök igyekeztek minél több tüntetőt kiemelni a megmozdulásból, az összetűzésben egyikük megsebesült. Hasonló tiltakozásokra már március végén is sor került a közép-franciaországi Clermont-Ferrandban.

 

Háborús állapotok Franciaországban (forrás: Les actualités Police et Gendarmerie)

 

Szociális elvárások

A gazdálkodók kiegyensúlyozott, igazságos agrárpolitikát követelnek a döntéshozóktól. A közép-franciaországi régiót képviselő szövetség elnöke szerint a termelők hektáronként 80 euró támogatást (cc. 30 ezer forintot) veszítenek a zöld reformok miatt. Számunkra különösnek tűnhet, de a helyi gazdák követelik a cappinget, azaz egy felső plafont az egyes pillér közvetlen kifizetéseire (sok a kis családi gazdaság), továbbá azt is kérik, hogy a ráfordítások emelkedésével a kormányzat határozza meg az elsődleges agrártermékek minimális felvásárlási árát, illetve írja elő többéves szállítási szerződések kötését a partnerek számára.

A legdühösebbek azonban az állattartók. A francia kormányzat ugyanis azt tervezi, hogy a tehenészetek termeléshez kötött támogatásait inkább fehérjenövény-termesztésre fordítaná. A jelenlegi anyatehéntartás egyedekre vetített dotációja pedig egy új számosállategység-alapú támogatássá alakulna át. Az új rendszer a tehenészetek kifizetéseit 30-50 százalékkal csökkentené az előzetes kalkulációk szerint.

Péntek reggel Toulouse-ban folytatódik a demonstráció: a nagyvárost övező körgyűrűt traktorok lepik el és csigalassúra fogják vissza a tempót. Délután a város közigazgatási központjában folytatódik a tüntetés. Brüsszelben eközben a végéhez közelednek a tárgyalások. A francia agrárminiszternek nincs sok választása: több engedményt nem tehet a környezetvédelem javára, otthon pedig a jelenleginél is szociálisabbá, már-már szocialistává kell alakítania a mezőgazdaság működését.

 

A magyar kormány megoldása: sok pénzt hagy az egyes pillérben, a kettes pillér pénzügyi keretét pedig három és félszeresére növeli.