fbpx

Elvesztettük a vetőmagpiacunk oroszlánrészét

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 19.

A klímaváltozás és a háború rendkívül nehéz helyzetbe hozta a hazai vetőmagszektort – hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gödöllői küldöttgyűlésén. Exportpiacaink nagy részét elveszítettük.

kukorica kézben
A magyar vetőmag nehezen jut el a korábbi piacokra (forrás: hirosagraria.hu)

A küldöttgyűlésen Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke kifejtette: nem csillapodnak az időjárási anomáliák. A klímaváltozás annyira felgyorsult az utóbbi években, amire nagyon nehéz felkészülni. Különösen nagy kihívás ez egy olyan ágazatnak, amelyiknek legalább 10-15 évre előre kellene előre látnia, hogy milyen körülményeknek kell majd megfelelniük a majdan köztermesztésbe kerülő fajtáknak.

Klímaváltozás

Az időjárás rendkívül kiszámíthatatlanná vált. Ez akkora nyomást helyez a termelésre, amelyet korábban elképzelni sem tudtunk. A globális hőmérséklet-emelkedés nálunk is tapasztalható, a 2023-as év a legmelegebb évünk volt 1850 óta. A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet. A térség vízszegénnyé válik. Ennek jelei az Alföldön már láthatóak, itt az elmúlt években többször is rendkívüli aszály alakult ki. A legfontosabb cél a helyzet kezelésére az öntözés fejlesztése. A szakma pedig óriási energiát fordít arra, hogy a stresszhelyzeteknek ellenállóbb fajtákat nemesítsen” – ismertette a szakember. A szövetség minden évben elvégzi a posztregisztrációs fajtakísérleteket is, amelyek segítik a gazdálkodókat a legmegfelelőbb kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce kiválasztásában.

Háború

A vetőmag-előállítás hazánkban mintegy 110 ezer hektáron zajlik, az előállított vetőmagok értéke meghaladja a 180 milliárd forintot. Ebből a hazai gazdaságok igényeinek kiszolgálása mellett jelentős exporttevékenységet folytatnak az ágazat szereplői. A legfontosabb piacaink az Európai Unióban és a Független Államok Közösségében vannak. Az exportorientált ágazat számára nagy problémát jelent az orosz-ukrán háború, melynek hatására a keleti piacokra irányuló vetőmagexport visszaesett. A konfliktushelyzet és az adminisztrációs akadályok miatt az Oroszországba irányuló kukoricavetőmag-export négy év alatt a negyedére csökkent. Ezt a kiesést jelenleg a többi piacon nem lehet pótolni. Ezen felül az inputanyagok árának folyamatos emelkedése is nehéz helyzetbe hozta a szektort.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Ukrajna a vetőmagexportban is tényezővé vált.