fbpx

Mezőgazdasági termék: estek az árak júniusban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 16.

Csak a hús és a cukor drágult, a kukorica ára jelentősen csökkent.

 

Így is erős

Egyéves folyamatos emelkedés után a fontos mezőgazdasági termékek világpiaci átlagárai most, júniusban először csökkentek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint az árindex az összes vizsgált termékcsoportra 2,5 százalékkal, 124,6 pontra esett májushoz képest. Persze az index így is erős: csaknem 34 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának értékét. (Egyben figyelemre méltó, hogy az idei május hozta 2014 óta a legmagasabb havi értéket!)

 

árak
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

A kukorica is olcsóbb már

A mezőgazdasági árak júniusi csökkenése annak eredménye, hogy a növényi olajok, gabonafélék és tejtermékek ára az előző havihoz képest csökkent. Ezt pedig nem ellensúlyozta még a hús és a cukor áremelkedése sem. Különösen meredeken, majdnem 10 százalékkal esett vissza a növényi olajok árindexe – a pálma-, szója- és napraforgóolaj alacsonyabb ára miatt. A gabonaár-index 2,6 százalékot vesztett júniusban: az előző év azonos hónapjának szintjét ennek ellenére erőteljesen, szűk 34 százalékkal haladta meg. Különösen a kukorica volt olcsóbb – igaz, csak 5 százalékkal – a korábban vártnál nagyobb volumenű argentin kibocsátás miatt.

 

Tej, hús, cukor

Szerényebb mértékben (1%), de csökkent az átfogó tejár-index. E termékkörben a vaj ára esett a legnagyobb mértékben a gyengébb kereslet és a készletek növekedése miatt. Mint említettük, az általános árindex-csökkenés közepette a húsár-mutató nőtt: júniusban 2 százalékkal volt magasabb, mint májusban. E termékkörben a növekedés 9 hónapja tart, és a tavaly ilyenkorit csaknem 16 százalékkal haladja meg. Ugyancsak nőtt a cukorárak indexe, de csak kevesebb mint 1 százalékkal.