fbpx

Egy piretroid, ami a rezisztens fénybogárra is hat

Írta: - 2024 február 16. -Hirdetés

A szántóföldi növénytermesztést is érintő szélsőséges gazdasági helyzetben különös fontosságot kap az agronómiai beavatkozások eredményességének maximalizálása. A szépen fejlődő repcetáblák tulajdonosainak elemi érdeke a növényállomány megóvása a tavaszi rovarkártevőktől. Az utóbbi 10 év során tapasztalt rovarölőhatóanyag-kivonások eredményeként a feladat elvégzése egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, amit tetéz a rovarölőszer-rezisztencia kialakulásának veszélye.

A levél szélén sütkérező ormányos a legjobb helyen van a kezeléskor

VESZÉLYES KÁRTEVŐK, PONTOS IDŐZÍTÉS

A tenyészidőszak kezdetétől jelentkező ormányosbogarak, kiemelten a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszárormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) veszélyezteti elsőként az állomány egészséges fejlődését. A kémiai védekezés során kizárólag az imágók ellen van lehetőség hatékony beavatkozásra. A betelepülés követésére hagyományosan sárga tálakat, illetve sárga ragadós lapokat lehet használni. Nagyon kell figyelni, enyhe téli napokon is megindulhat a betelepülés!

A bimbók megjelenésétől indul meg és válik első számú kártevővé a repcefénybogár (Meligethes aeneus), melynek imágói magasabb hőmérséklet (>15 °C) esetén kezdik meg betelepülésüket a repcetáblákra. Mivel érési táplálkozásukhoz virágport fogyasztanak, azt minden körülmények között igyekeznek megszerezni, átrágva a bimbókat borító csészeleveleket, minek során könnyen megsérül a fejlődő bibe. A növény ezeket a virágokat elrúgja, így teljes becők kialakulása hiúsul meg, direkt terméscsökkenést okozva. Már 3-5 imágó jelenléte növényenként szükségessé teszi a permetezést, amit ismételni kell, ha a megjelölt kártevőmennyiség újra megtalálható.

KORLÁTOZOTT SZERVÁLASZTÉK

Napjainkban igencsak szűkös a választható rovarölő hatóanyagok köre. A választási lehetőségek csökkenése egyes hatóanyagok, hatóanyagcsoportok túlhasználatához vezethet, ezzel megteremtve a rezisztencia melegágyát. Európai szinten jelenleg is több repcekártevő esetében bizonyított ellenálló populációk jelenléte, a folyamat terjedésének megelőzésére nagyon figyelni kell a technológia összeállításakor. Olyan készítményeket célszerű beválogatni egy adott területen a használandók közé, melyek képesek megelőzni a rezisztencia kialakulását, illetve hatékonyak már meglévő rezisztencia esetén is.

MEGAKADÁLYOZNI A REZISZTENCIÁT

Legszélesebb körben a repcefénybogár piretroidreziszenciája ismert. Emellett egyéb kártevők esetében is leírtak rovarölőszer-rezisztenciát Nyugat-Európában. A hazánkban jelen lévő piretroidrezisztencia az észterkötést tartalmazó, ún. II. típusú hatóanyagokat érinti. A rezisztens kártevők enzimatikus úton bontani tudják az észterkötést, megakadályozva a hatás kialakulását. Azonban nem minden piretroid ilyen! A Magma® rovarölő szer etofenprox hatóanyaga éterkötést tartalmaz, melyre a más piretroidokat elbontani képes enzim nem hat, így a Magma® kiválóan használható rezisztens kártevők ellen is.

A Corteva Agriscience Sherpa® Duo rovarölő szere a lebontó enzimek hatását blokkoló adalékanyagot, piperonil-butoxidot (PBO) tartalmaz, melynek segítségével magas hatékonysággal pusztíthatók a piretroidokkal szemben ellenálló kártevők is.

A Sherpa® Duo Magyarországon egyedülállóan tartalmazza a PBO-t, megteremtve a lehetőségét egy rezisztenciával terhelt környezetben is a hatékony védekezési technológia kialakítására. A szárormányosok és a repcefénybogár ellen a Sherpa® Duo és a Magma® váltakozva történő használata kiemelkedő hatékonyságot képes eredményezni, hozzásegítve a termelőket a magas hozamok eléréséhez.

Bálint Sándor
Gombaölő- és rovarölőszer-termékmenedzser
Corteva Agriscience

Kapcsolódó cikkünk: A repce tavaszi gyomirtása megoldás a tápanyag és a csapadék megtartására!