fbpx

Kárenyhítő juttatásban érdekeltek figyelmébe

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 22.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása a kárenyhítő juttatás iránti kérelemmel kapcsolatos biztosítási szerződésekről.

A NAK felhívja a kárenyhítő juttatási kérelmet benyújtó gazdálkodók figyelmét, hogy a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 9.§ (4) bekezdése szerint: „Ha a mezőgazdasági termelő rendelkezik az Mkk. tv. 11. § (5) bekezdése szerinti vagy egyéb, a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő káreseményre megkötött mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, akkor azt a 2. melléklet I. pontja szerinti adatok megadásával és a biztosítóval kötött szerződés ajánlati nyomtatványai és kötvénye elektronikus példányának kérelembenyújtó felületre történő feltöltésével igazolja.”

Azon biztosítások, amiket bizonyos biztosítói adatszolgáltatás alkalmával az Államkincstár megkapott, valamint amivel az ügyfél rendelkezik, az Államkincstár elektronikus kérelembenyújtó felületén belül a biztosítás fülön jelenhetnek meg. A tavalyi évhez hasonlóan az Államkincstár idén is felhívja a figyelmet a biztosítási adatok átnézésére, hiány esetén pedig azok feltöltésére a megfelelő adatokkal.

A kérelem által megjelenített biztosításoknál – ahol kárkifizetés történt – lehetőség nyílik a kártérítési összeg feltüntetésére, a káresemény megnevezésére, illetve csatolmány feltöltésére. Az oldal alsó részén található összesítő adatblokkban az ügyfelek ellenőrizhetik a biztosításba bevont területek nagyságát, az összes biztosított hozamértéket – aminek jelentős a szerepe a kárenyhítő juttatás elbírálásánál – az összes kártérítést, valamint a kötvényszámokat is. Csatolmányként továbbra is „jpg” vagy „pdf” kiterjesztésű állomány tölthető fel, s egy csatolmány többször is kiválasztható a fülön.

Összeállította: Csomor Zsolt