fbpx

Ha nincs saját adat, itt a referencia a kárenyhítéshez

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 31.

A mezőgazdasági károk után 2023. november 30-ig lehet kárenyhítést kérni, amennyiben erről bejelentést is tettek a gazdálkodók – hívta fel a figyelmet a szaktárca. A veszteségek számításához már megjelentek a referenciaadatok.

jégverés kukorica
Komoly aszály nem volt idén, jégverés azonban előfordult (forrás: bauernzeitung.ch)

Mire fizetnek és mennyit?

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték (hozam x érték) és a referencia-hozamérték (a referencia-időszakban elért átlaghozam x érték) különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés adja. Magyarán az a bevételcsökkenés, ami abból adódik, hogy a növény nem hozta az elmúlt öt év alapján várható termésátlagot. Az ebből eredő hektáronkénti pénzbeli veszteségnek legfeljebb a 80 százalékát fizetik ki kárenyhítő juttatásként, ezt is csak akkor, ha a károsult gazda rendelkezik olyan piaci mezőgazdasági biztosítással, ami legalább az üzemi szintű referencia-hozamérték felére kiterjed. Ha ilyenje nincs, akkor csak a neki járó kárenyhítő juttatás felét kaphatja meg.

Referenciák

A linkekre kattintva elérhetőek a 2018–2022. kárenyhítési években megállapított referenciaárak. Ahol a referenciaár mellett ársáv is található, ott az ársávba eső számlákat, illetve termeltetési szerződéseket is elfogadják érvényesített árként. Itt pedig a 2018–2022. évi átlaghozam-adatok találhatók. Ezeket akkor kell használni, ha az időszak valamelyik évére nincs a termelőnek saját adata az adott növénykultúrából. A 2023. évi átlaghozam-adatok is elérhetők, ezeket kizárólag akkor kell alkalmazni, ha a növény betakarítási szintje még nem lépte át az 50%-ot. A referenciaárakat és átlaghozam-adatokat az Agrárminisztérium adott esetben felülvizsgálhatja (pl. a végleges KSH adatok alapján).

Kérelembenyújtás

A károsult termelők ebben az évben is elektronikus úton tudják benyújtani a kárenyhítés iránti kérelmüket, amit a Magyar Államkincstár honlapján az Elektronikus kérelemkezelés → Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüpont alatt tehetnek meg. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet adni, mindig az utolsóként rögzített kérelmet veszik figyelembe. A 2023. november 30-i határidő jogvesztő! A kérelemről az Államkincstár legkésőbb 2024. március végéig dönt, és teljesíti a kifizetéseket.

Lásd még a témában: Ezt nevezi viharnak és felhőszakadásnak a biztosító.