fbpx

A növények csak a nyár miatt bírták ki ezt az őszt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 25.

Európa nagy részén az ősz első fele melegrekordokat hozott. Az észak-nyugati területek azonban esőt is kaptak hozzá. Középkelet-Európa és Görögország viszont rosszul járt, több évtizedes negatív rekordot döntött meg a csapadék mennyisége. A termést a tavalyinál jóval esősebb nyár mentette meg, a vetést pedig halasztani kellett.

búzavetés
Az ország nyugati fele normál időben tudott vetni, a keletinek csúsztatnia kellett (fotó: Horizont Média)

Középkelet-Európa és Görögország rosszul járt

Szemben Nyugat-Európával Bulgária, Magyarország, Románia és Görögország nagy részén 1991 óta nem fordult elő a mostaninál kevesebb eső szeptember eleje és október közepe között – emeli ki az EU Bizottság a legfrissebb JRC MARS jelentésben. Ezekben az országokban lejjebb kellett korrigálni a várható kukorica- és napraforgótermést, továbbá nagy csúszások következtek be az őszi növények elvetésében, a már elvetett táblák pedig gyengén keltek. Ugyanebben a térségben, valamint Szlovéniában, Horvátországban, illetve Ukrajna egyes részein a száraz talajviszonyok negatívan befolyásolták a magágykészítést, vetést, míg Észtország és Finnország a kitartó esőzések miatt nem haladt az őszi munkákkal.

időjárási anomáliák EU
Mindenütt nagyon meleg volt (forrás: JRC MARS)

Magyarországi hatások

Konkrétan Magyarországról azt írják, hogy a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti átlagot mutatta az ország. Szeptember 1. és október 15. között 3-4°C-kal volt melegebb, mint a sokéves átlag, az összesített csapadékmennyiség pedig mindössze 25–55 mm-t ért el. A legnagyobb esőhiányt az ország középső és keleti fele élte át, itt később kezdődött az őszi vetés, és a növények kezdeti fejlődése is vontatott volt. Az egyenetlen állomány várhatóan gyomosabb is lesz, mint az ország nyugati felének táblái.

A betakarítás a száraz talaj miatt könnyen ment, a magokat szárítani sem kellett, ellenben a vártnál kevesebb lett a napraforgó, a kukorica és a cukorrépa termése. A nyári esők miatt még így is átlagon felüli hozamokat jegyezhettünk fel az országban, sőt, szójából felfelé kellett módosítani a prognózist.

Az országos átlagtermés az EU szerint nálunk

  • napraforgóból 3 t/ha lehet, 15%-kal jobb, mint az ötéves átlag,
  • szójából szintén 3 t/ha (+17 vs ötéves átlag),
  • kukoricából 7,88 t/ha (+12% vs ötéves átlag),
  • és cukorrépából 59 t/ha (+3% vs ötéves átlag).