fbpx

Hannoverbe már díjazottként érkezik a homlokrakodó

Írta: Sándor Ildikó - 2023 október 25.

Ki ne ismerné a problémát a homlokrakodókkal végzett munka során? Gyakran éppen a döntő pillanatban hiányzik az utolsó néhány centiméter hatótávolság – különösen a homlokrakodó munkáknál kedvelt 4 hengeres, középkategóriás traktoroknál.

homlokrakodó
A Wilhelm Stoll új rakodója „nyújtható csuklóval” van felszerelve

Teleszkópos homlokrakodó nyújtható csuklóval

A Wilhelm Stoll Maschinenfabrik GmbH ezüstérmes új rakodója teleszkópos emelőgémmel és „nyújtható csuklóval” van felszerelve. A 4 hengeres, középkategóriás traktorokhoz való tervezési mérettel a lengőkar 0,7 méterrel meghosszabbítható. A nyújtható csuklóval kombinálva ez lehetővé teszi a vízszintes tartomány 1 méterrel és az emelési magasság 1,5 méterrel történő növelését. A homlokrakodó ezért különösen érdekes lehet a kör- és szögletes bálák kezelésére olyan gazdaságokban, ahol nincs elegendő munka a teleszkópos rakodó számára. Emellett minden más munkára is alkalmas. A homlokrakodó elektrohidraulikus működtetése biztonsági funkciók megvalósítására használható. Ilyen például a főfékhengerek automatikus lekapcsolása túl nagy terhelés esetén, amikor az emelőgém ki van tolva. A csukló emellett azt is jelenti, hogy a homlokrakodó önmagában is mozgatható, ami többek között hozzájárulhat a láthatóság javításához vezetés közben.

A teleszkópos funkció bevezetésével a Stoll tehát jelentősen továbbfejlesztette a homlokrakodótechnológiát, ami a gyakorlati használat szempontjából jelentős előnyökkel jár.

Korábban pedig a Kis geometriájú rakodógépek műszaki megoldásairól írtunk, olvassa el ezt is!