A brazil gazdaságok összevetették a kukorica nyereségességét a szójáéval, és az utóbbi nyert. Ez egyben azt is jelenti, hogy másodvetésben a kukorica következik. Ennek kínálati csúcsa pedig egybeesik az északi félteke betakarítási időpontjával.
Tovább nőtt a szójaterület
Rekord nagyságú területen vetették el idén a szóját a brazil termelők, ami részben az ideális időjárásnak is köszönhető. A növény termőterülete várhatóan eléri a 45,4 millió hektárt (+3,6% vs előző szezon). Mivel a termelés körülményei minden szempontból jobbak lehetnek a tavalyinál (időjárás, inputárak), az össztermésben 4,5%-os növekedéssel számolnak a szakemberek. Így akár 162 millió tonnás termést is arathatnak a brazilok januárban.
„A világjárvány kitörése óta most van a legalacsonyabb szinten a szójabab ára Brazíliában, de a gazdálkodók következetesen növelik a növény termőterületét. A szója ugyanis nyereségesebben termelhető, mint a kukorica, így egyre inkább elfoglalja a fővetésű kukorica helyét a vetésszerkezetben. Ez azzal jár, hogy a másodvetésű (safrinha) kukorica aránya is egyre nő, hiszen ennek kiváló előveteménye a szója” – magyarázza az agrárközgazdasági elemző. A betakarított safrinha augusztustól több hónapon át keresi a helyét a világban, vagyis éppen akkor tetőzik a dél-amerikai kukoricakínálat, amikor az északi félteke is betakarít.
Hová megy a szója?
Az előző termésből bő 100 millió tonnás szójakivitelt valósíthat meg a dél-amerikai állam, ami szintén mindenkori rekord. Az előrejelzés a bőséges készletekre és a kedvező árakra, illetve árfolyamra alapoz. A brazil exportőröknél senki nem tud kedvezőbb ajánlatot tenni a kedves vásárlónak. A szállítmányok oroszlánrésze Kínába érkezik, de a magyar takarmánygyártók is leginkább a brazil szójatermékekre (darára) alapoznak. Saját, génmódosítás- (GM-) mentes szójatermésünk mintegy 60 százaléka exportra megy, főként Ausztriába, ahol az állattartás gyakorlatilag 100%-ban GM-mentes alapanyagokra épül.
Ez a cikk is érdekelheti a témában: Szója: történelmi rekord és jó árak jönnek Európában.