fbpx

Kezdhetjük elölről

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 16.

Januárban megint kezdhetjük elölről, ha mást nem, a naptári évet. Másrészt akkor szoktunk mindent elölről kezdeni, ha valamit végérvényesen elrontottunk. Remélhetően 2012-nek szép számmal akadnak folytatást érdemlő mozzanatai.

Emelkedett hangulat

Decemberbe lépve a legtöbb gyermek s felnőtt eszébe jut, hogy nem sokat kell már aludni a meglepetésekben is inkább a jót tartogató karácsonyra és az óévet vidáman búcsúztató szilveszterre. Ami talán egyedivé tette a mostani készülődést, az a Vidékfejlesztési Minisztérium által közzétett adventi üzenet.

“A sikertelen fővárosi és a visszhangtalan kajászói tüntetés után a Vidékfejlesztési Minisztérium meglepetéssel értesült Ángyán József híveinek újabb tervezett demonstrációjáról. Minap, Szent Miklós napján az emelkedett hangot és hangulatot közleményében Gőgös Zoltán szocialista agrárpolitikus mellőzte. Az Élőlánc Magyarországért ökopárt pedig Advent harmadik vasárnapján kíván megfeledkezni az ünnepekről, közös értékeinkről, melynek része a készülődés. Felkészülés a cselekvő szeretetre, mely kétezer év óta Európa szellemi alapja.

Ezekben a lélekmelengető hetekben kérjük a magukat ‘földvédőként’ emlegető csoportoktól, ne tegyék fagyosabbá a decembert. Ilyenkor talán nem kellene civilnek álcázott pártpolitikai akciót szervezni. A csendesebbé váló ünnepek alatt ne feledjék, a kormány nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmére esküdött föl. Ezért kerül Magyarország Alaptörvényébe a közös örökségünk oltalma. Békés és Áldott Ünnepeket Kíván a Vidékfejlesztési Minisztérium!”…

… Más. Magyar sajátosságként vésődött a tudatunkba, hogy az igen szerény éves hal- (főként ponty-) fogyasztásunk jelentős része a karácsonyhoz kötődik. Ha az egészséges és változatos táplálkozásra gondolunk; van honnan fejlődnünk. Fazekas Sándor miniszter egy szakmai rendezvényen fejtette ki, hogy talán már a hovával is foglalkozhatunk.

“Mintegy 10 ezer tonnával növelhető 2014 után – az új uniós költségvetési ciklusban – a jelenleg évi 30 ezer tonnás magyar haltermelés, amennyiben az EU-ban a korábbi magyar javaslatot elfogadva megnövelik az édesvízi haltartás támogatását. Ha ez így lesz, 2014 után mintegy 30 százalékkal emelkedhet a magyar haltermelés mennyisége.”

A karácsonyi halszezon alkalmából is biztatott mindenkit a miniszter, hogy egyen több halat, megjegyezve, hogy Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás évente 4,0-4,5 kilogramm, holott az uniós átlag 20 kiló körül van. Hozzáfűzte: a magyar étkezési kultúrába a halfogyasztás beleillik, hiszen a halászlé hungarikumnak számít. Bardócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy hosszú éveken keresztül a magyar halfogyasztás 35-40 százaléka az év végi ünnepekre esett. Ez azonban az utóbbi időben változik, főként az e téren végzett marketingtevékenység hatására. Azaz nemcsak emelkedik a halfogyasztás mennyisége az országban, hanem ma már nem koncentrálódik a karácsonyi ünnepkör köré.

Nem ajándék

Bár nem karácsonyi, még csak nem is ajándék, mégis jó többet kapni, mint korábban. “Közel 60 milliárd forinttal emelkednek az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2013-ban az előző éviekhez képest, jelentette be Czerván György államtitkár az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kuratóriumi ülésén. Január 10-étől fizeti a VM a területalapú és a különleges tejtámogatás második részletét. Az államtitkár hozzátette: az egységes területalapú támogatás szintje 2013-ban eléri a 100%-ot, így a gazdálkodók előreláthatólag mintegy 233 eurónak megfelelő forintösszegre számíthatnak jövőre. Az állattenyésztési források – elsősorban a nemzeti forráskeretből – több mint 100 millió forinttal emelkednek. Jó hír továbbá, hogy még 2013-ban is fizethet a VM nemzeti kiegészítő támogatásokat, amelyek elsősorban az állattenyésztési ágazat megerősödését segíthetik. Folytatódik a Kérődző, valamint a Dohány és Zöldség-gyümölcs Szerkezetátalakítási Program, a 2012-ben érvényes pénzügyi keretekkel.

A mezőgazdasági termékek termelői ára 2012 első-harmadik negyedévében 10,9%-kal nőtt, ugyanakkor az államtitkár megerősítette: jelentős élelmiszerár-drágulástól, ellentétben a híresztelésekkel, továbbra sem kell tartani. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható.

Tiszta forrásból

Szilveszterhez közeledve nem is lehetett volna aktuálisabb időpontja annak, hogy felhívják a figyelmünket: csak zárjeggyel ellátott szeszesitalt vásároljunk. Alapesetben a figyelemfelkeltés hátterében az is állhatna, hogy az adón keresztül a költségvetés is szeretné kivenni a részét az ital okozta jókedvből. Jelen esetben azonban közönséges és közveszélyes lopás állt a háttérben.

“Csak megbízható helyről, zárjeggyel ellátott szeszesitalt vásároljanak az emberek – kérte a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a lakosságot a bejelentett metilalkohol-lopás miatt.

Kardeván Endre sajtótájékoztatón kiemelte: a metil-alkoholt ‘jobb esetben’ üzemanyagként próbálják majd felhasználni, de félő, hogy az ellopott metil-alkoholból a tolvajok szeszesitalt készítenek. Bács-Kiskun megyében, a Mol Zrt. telephelyeiről ismeretlen tettesek mintegy 20 000 liter metil-alkoholt tulajdonítottak el.

Az ügyben még tart a rendőrségi nyomozás, ám annak eredményétől függetlenül legyenek óvatosak az emberek, ha – elsősorban tömény – italt vásárolnak – hangsúlyozta az államtitkár. A NÉBIH az eset felfedezése után azonnal megkezdte az ellenőrzéseket, így minden lehetséges helyen – például kisboltokban, multiknál, piacokon – mintát vettek az ellenőrök. A szakember hozzátette: november 23-ától mostanáig 55 ember 1 000 munkaórát fordított ezeknek a tételeknek az ellenőrzésére, és az ellenőrzést tovább folytatják.

Közvetítés

Ismert lehet előttünk, hogy nemzetközi cégek, szakmai csoportok jó ideje alkalmazzák azt a költség- és időtakarékos megoldást, miszerint egy-egy konferencián nem feltétlenül kell egy teremben tartózkodnia az előadónak és hallgatóságának. A megoldás egyáltalán nem spirituális, nagyon is gyakorlatias. Számomra az újdonságértéket az jelenti, hogy gazdák, gazdálkodók alkotják az érintett hallgatói kört, méghozzá határon túlról.

“Rendhagyó videókonferencia-előadáson keresztül juthattak új információkhoz Budai Gyula, a VM államtitkára kezdeményezésére megalakult munkacsoport tagjai. Csíkszeredán láthatták és hallhatták székelyföldi gazdák a gödöllői Szent István Egyetem állattenyésztési szakoktatójának előadását, amely számos hasznos szakmai ismeretet közvetített számukra.

A hallgatóság tagjai azok a Hargita és Kovászna megyei tejtermelő és húsmarha-tenyésztő gazdák voltak, akik tagjai annak a munkacsoportnak, amelynek megalakulását Budai Gyula szeptemberben kezdeményezte a csíkszeredai agrárinnovációs fórumon.

A szakmai munkacsoportok megalakulásának az a célja, hogy minél hatékonyabbá és eredményesebbé váljon az agrártárca és a határon túli magyar gazdák együttműködése. Ennek a kezdeményezésnek a keretében érkezett novemberben a romániai Hargita és Kovászna megyéből 20 székelyföldi gazda Magyarországra, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. A kétnapos látogatás során tehenészetet, tejelőtelepet, juhtelepet tekintettek meg, valamint Gödöllőn a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Állattenyésztési Telepével is megismerkedtek.  Így az érdekeltek számos szakmai tapasztalatot szerezhettek, információt kaphattak, és személyes kapcsolatokat alakíthattak ki magyarországi látogatásuk során.”

Aki fizet, választhat

Az új agrárkamarai törvény alapján a 2013. február 1-21. között tartandó országos kamarai választásokkal megalakul az új nemzeti agrár-, élelmiszer- és vidékfejlesztési kamara. A hazai mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó szektor összes szereplője, így minden őstermelő és egyéni vállalkozó is alanyi jogon tagjává válik az új egységes köztestületnek.

Minden leendő tag köteles bejelentkezni a nyilvántartásba az agrárkamara honlapján keresztül, és megfizetni az egyszeri 5 000 Ft-os kamarai hozzájárulást.

A kamarai regisztráció a november 30-ai határidő után is folyamatosan tart, hiszen a még nem regisztráltak törvényi kötelezettsége továbbra is fennáll. A különbség csak az, hogy akik november 30-ig nem jelentkeztek be, azok nem vehetnek részt a 2013. februári kamarai választásokon.