fbpx

Elkezdődött az áresés a hagymapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 29.

Ahogy egyre több országban elkezdődik a hagyma felszedése, úgy érezhető egyre nagyobb nyomás a termék piaci árán. A hírek szerint Ukrajnában és Üzbegisztánban hatalmas lehet az exportárualap. Tavasszal az EU-n belül a lettek és a lengyelek vették át a legtöbb üzbég hagymát.

hagyma
A magas hagymaárak mindenütt a termelés fokozására késztették a gazdálkodókat (forrás: east-fruit.com)

Üzbegisztán exportrekordra készül

Üzbegisztán rekordnagyságú hagymatermést takaríthat be idén A legpesszimistább forgatókönyv szerint is legalább 30-40%-os a termésnövekedés az elmúlt évek átlagához mérten. A FAOSTAT szerint ez azt jelenti, hogy az átlagos 1,2-1,4 millió tonna helyett legalább 1,6-1,7 millió tonna hagyma teremhet az országban. Üzbegisztán évente átlagosan 200 ezer tonna hagymát exportál, ami a mostani betakarítás után a háromszorosára emelkedhet.

Hová ment az üzbég hagyma?

Az árszintek egyelőre jók, viszonylag magasak és stabilak. Ez azzal magyarázható, hogy legalább június végéig nagyon erőteljes volt az ország hagymaexportja. Március (az exporttilalom feloldása) és június között legalább 222 ezer tonna vöröshagymát exportáltak Üzbegisztánból, köszönhetően a magas áraknak. A legnagyobb felvevők a következő országok voltak: Kazahsztán, Oroszország, Kirgizisztán, Fehéroroszország és Lettország. Az EU-n belül Lettországon kívül a lengyelek vásároltak még nagy mennyiségben üzbég hagymát. Ukrajna is ott volt a hat legnagyobb vásárló között.

Az ukránok nem tudják eltárolni

Az év első felében Ukrajnában megdöbbentő magasságokat ért el a hagyma nagykereskedelmi ára (1,3-1,4 USD/kg), ami arra ösztönözte a gazdálkodókat, hogy fokozzák a hagymatermesztést. Ez oda vezetett, hogy augusztus végére 0,19-0,32 USD/kg szintre süllyedt a hagyma helyi ára. Elemzők szerint a következő hetekben folytatódik az áresés, és a hagyma értéke az elmúlt 5 év átlaga alá eshet, mivel a tárolókapacitások hiánya miatt nagy lesz az időszakos kínálati csúcs.

Az európai termés közepes lehet

Hamarosan Európa nagy termelőinél – Lengyelországban, Hollandiában és Németországban – is megindulnak a gépek. Az első terméskilátásokról szóló hírek azonban arra intettek, hogy Észak-Európát idén is érték extrém időjárási helyzetek, de fontos lett volna az uniós piac számára a spanyol hagymatermés is. Az biztos, hogy a betakarítással együtt egyre nagyobb nyomás nehezedik majd az európai hagymaárakra, de nagyon valószínűtlen, hogy hasonló mélyrepülés következne be, mint Ukrajnában vagy Üzbegisztánban. Az őszi-téli ellátás viszont kétségtelenül bőségesebb és olcsóbb lesz, mint tavaly volt.