Nem jó az EU kalászostermése, mégis pocsék a piac

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 14.

A Strategie Grains legfrissebb összegzése szerint már biztosra vehető, hogy a nagy termőterület ellenére a tavalyinál is kevesebb búza és árpa termett az Európai Unióban, a minőségéről nem is beszélve. Az ukrán kínálat viszont jobb a vártnál. Az uniós piac továbbra is nyomott, a magyar pedig a végét járja.

szalmabála
Búza: nem túl sok, nem túl jó, de még az ára is rossz (fotó: Horizont Média)

EU: gyengébb termés a tavalyinál

Míg tavaly 125,3 millió tonna búza került az uniós raktárakba, idén a legfrissebb becslések szerint már csak 124,7 millió tonna, melynek a heves esőzések miatt lényegesen rosszabb a minősége az előző évinél. Az árpatermés a legfrissebb összegzés szerint 47,2 millió tonna – 4 millió tonnával marad el a tavalyitól. Egyedül a kukoricatermés látszik jobbnak, de ez nem is csoda az aszályos 2022 után. Ma 58,7 millió tonnásnak tűnik az ősszel levágható mennyiség, ez 6,5 millió tonnával haladná meg az előző évi termésszintet.

Meglepő ukrán terméseredmények

A búza uniós piaca továbbra is rendkívül nyomott, hiszen már biztosra vehető, hogy az ukrán gabona csakis a területén át tudja elhagyni a háborús zónát. A helyzetet rontja, hogy keleti szomszédunkból egyre „jobb” hírek érkeznek a betakarítható termésről. Bár az ukrán gazdák egymillió hektárral kevesebbet tudtak bevetni gabonafélékkel ebben a szezonban, de az átlaghozamok sokkal jobbak, így a helyi szakminisztérium bő 76 millióra becsüli a betakarítható termést, ami 5 százalékkal több a tavalyinál. Tavasszal még úgy látták, hogy legfeljebb 64 millió tonna gabona behordására lesz lehetőség.

A három legnagyobb kultúrából, kukoricából, búzából és árpából, a következő mennyiségeket várják: 28 millió tonna, 21 millió tonna és közel 6 millió tonna. Emellett repcéből 4,2 millió tonnás rekordot arattak, szójából szintén 4,2 millió tonnás a várakozás, napraforgóból pedig 12 millió tonna lehet a termés. Cukorrépából 13,7 millió tonna betakarítását tervezik.

Áll a piac

Közben Párizsban 234 euró (90 ezer Ft) körül mozog a szeptemberi kenyérbúza tonnás ára, Milánóban viszont a július végi erősödést követően tartja a 262 euró (101 ezer Ft) körüli árszintet, természetesen leszállítva. A magyar takarmánybúzáért itthon most leginkább 55 ezer forintot kínálnak, az árpát 42-45 ezer forintért lehet eladni. Minőségi búzából nagyon kevés van az országban, a takarmánygabona pedig csak a spanyoloknál hiánycikk, ahová elsőként a francia portéka jut el. Bent ragadtunk az országban. Sajnos az állattenyésztésünk nem kér ennyi takarmányt, az etanolgyáraknak pedig nagyon is megfelel a mai árszint.