fbpx

Az agráriumnak rossz üzlet Brazíliát Európára szabadítani

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 24.

A Mercosur-megállapodás jelenlegi formájában előnytelen az agráriumra nézve – jelentette ki a több mint 23 millió európai gazdálkodót és 22 ezer szövetkezetet képviselő COPA-COGECA, és kampányt indított a még nem ratifikált egyezmény jelenlegi formája ellen. Hogy miért csak most indult hangos tiltakozás, amikor már aláírták a megállapodást? Elmondjuk ezt is.

 

cukorrépa
Az európai cukor, etanol, baromfi, méz és marha van veszélyben (forrás: bbi-europe.eu)

 

Kettős mérce

Az ágazat érdekvédelmi szövetsége február 11-én adott közre egy sajtótájékoztatót, amelyben elmondják az okát a tiltakozásnak. A dél-amerikai országokkal kötött szabadkereskedelmi egyezmény az agrárium szempontjából előnytelen üzlet, és számos ún. érzékeny terméket érint. Baromfitermékekből például éves szinten annyi érkezne az unió területére, amennyi Svédország, Finnország és Dánia együttes éves termelése. Megterhelheti az EU-ba szállított marhahús és méz is az itteni piacot. Továbbá rengeteg olyan cukor és etanol léphetné át az EU határát, amelyek gyártása messze nem felel az EU fenntarthatósági normáinak. Továbbá Brazíliában 27 olyan gyomirtót, illetve rovarölőt használnak a cukornád termeléséhez, amelyeket már betiltottak Európában. Egyébként maga a cukornád is lehet génmódosított a dél-amerikai országban.

A probléma alapvetően az, hogy olcsóbb, alacsonyabb standardok mellett előállított termékek érkezhetnek az EU piacára. Ez tulajdonképpen az élelmiszerek kettős minőségét és az uniós termelők hátrányba hozását jelenti a belső piacon. A COPA-COGECA a kampányvideóban megfogalmazza a kérdést: ha nem fogadjuk el a fenntarthatatlan termelést és a környezetre vagy az emberre káros anyagokat Európában, akkor miért fogadnánk el a beáramló élelmiszerekben? Mi értelme van így a Green Dealnek? A kettős mérce megkérdőjelezi a „Termőföldtől az asztalig” program végrehajthatóságát, és előbb-utóbb a gyártókapacitások kitelepítéséhez vezethet olyan országokba, ahol semmi ráhatásunk sincs a termelési módokra – int az érdekvédelmi szervezet. A Magyar Agrárkamara egyetért az uniós szervezettel, és támogatja a kampányt a Mercosur-megállapodás jelenlegi formája ellen.

 

Most érez erőt a szakma

A Mezőhír legutóbb az USA szempontjából értékelte a Mercosur-megállapodást. Az Egyesült Államok sokkal jobban tart ettől az egyezménytől, mint attól, amelyet tavaly év végén Kína hozott össze az ázsiai régióban. Holott az a kereskedelmi egyezmény a világ GDP-jének harmadát fogja össze a csatlakozó országok révén. A témát ezekben a cikkekben dolgoztuk fel: Miért retteg az USA az EU–MERCOSUR megállapodástól? és Nem félünk az ázsiai kereskedelmi övezettől. Vagyis egyik fontos versenytársunk egészen másképp értékeli az egyezmény hatását, mint mi, európaiak. Ettől a megállapodás még lehetne sokkal jobb is, amit a szakma már az aláírás előtt is jelzett. A Mezőhír például ebben a cikkben adta közre a hazai félelmeket: Baljós kilátások a honi agráriumban.

Talán még most sem késő. Az európai tiltakozás gáncsot vethet a már megkötött egyezmény ratifikálásának. De vajon miért csak most ébred a szakma? A válasz az, hogy tiltakozott már előbb is, de eddig az autóipar hangja elnyomta az agrárium szavát. A Covid és a közelgő Green Deal azonban új alapokra helyezte a tárgyalási pozíciót. Az agrárium megbecsültsége talán a háború után volt utoljára ekkora, mint most. A társadalom hirtelen helyeselni kezdte a gazdáknak nyújtott támogatásokat (lásd cikkünket itt), a környezetvédelmi problémák megoldójaként és nem okozójaként tekint az ágazatra, hazánk pedig történelmi nagyságú összeg kifizetésére készül a szektor fejlesztése érdekében. Egyszóval most, vagy soha. Ha most értékesebb az autó, mint a kenyér, akkor ne számítsunk nagy változásokra.