Őszi kalászosokban bevált növényvédelmi megoldások

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 09.

Az őszi kalászosok növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Vállalkozásunkban 2.200 hektáron gazdálkodunk. Ebből 300 hektáron volt őszi búza és ezen belül 150 hektáron Midas fajta. A Midast 3. éve vetettük és mindhárom évben nagyon jó eredménnyel takarítottuk be, annak ellenére, hogy az időjárás minden évben nagyon eltérő volt, a nagyon csapadékostól egészen a nagyon szárazig. 2012 őszén Midasból első fokot vetettünk, amelyet 2013-ban 15% fehérjetartalom mellett, közel 6,5 t/ha termésátlaggal takarítottunk be. Ehhez nem tettünk mást, mint követtük a Nufarm által javasolt technológiát. Az alkalmazott tápanyagellátás a következő: ősszel 100 kg MAS, tavaszi fejtrágya 300 kg MAS, két nóduszban 200 kg MAS, virágzás környékén 100 kg MAS hektáronként. A növényvédelmet tekintve nálunk létkérdés az őszi gyomirtás. Részben az erős széltippan fertőzés miatt, részben pedig azért, mert a Midast 160-170 kilogrammal vetjük el, és a ritka térállás, továbbá lassú bokrosodás miatt fontos időben megszüntetni a gyomkonkurenciát. Ehhez az Agility készítményt használtuk 1,25 l/ha dózisban, korai posztemergensen kijuttatva, ami nem csak a széltippant, de az árvácskát, a veronikaféléket, az ebszékfüvet, a tyúkhúrt, a pásztortáskát, a galajt és gyakorlatilag az összes T1-es, T2-es gyomnövényt maradéktalanul kipusztította a területről. Mivel a Midas magasra nő, Stabilan szárszilárdítót használtunk. Az elmúlt évek során azt figyeltük meg, hogy a Midasnak jó a betegségtoleranciája, így nem kellett izgulnunk az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. 2013-ban a 3 nóduszos állapot körül adtuk ki a Mystic Pro gombaölő szert 1,25 l/ha dózisban, majd virágzás elején 1,0 l/ha dózissal a Mystic 250 EC következett. A Mystic Pro az induló lisztharmatot és a pirenofórás levélfoltosságot jól blokkolta, rozsda nem is jelentkezett, még a zászlós levélen sem. A Mystic 250 EC-vel a fuzárium elleni védekezés volt a célunk, ami szintén nagyon jól sikerült. A vetésfehérítők ellen a Kaiso EG készítményt használtuk, amihez nedvesítőszert kevertünk. Azt tapasztaltam, hogy a Midas egy olyan búzafajta, amely a kiváló minőség mellett nagyon jó termésátlagra képes üzemi szinten is, ami nagy ritkaság. Fontos, hogy tényleg tartsuk be a vetésnormát, és amennyire lehet, a tápanyag-utánpótlási javaslatot is. A Nufarm által javasolt növényvédelmi technológiával pedig egy kedvező árú és nagyon jól működő eszköz van a kezünkben ahhoz, hogy a Midasban rejlő lehetőségeket kiaknázhassuk.”
Vörös István növényvédelmi szakirányító, Március 15. Zrt., Gelse

Őszi búzát vetettünk 150 hektáron, aminek a gyomirtását az időjárási viszonyok miatt megkésve tudtuk elvégezni. A területen a jellemző T1-es gyomokon kívül aszat és napraforgó árvakelés nehezíti a gabona gyomirtását. A Pikk-Pakk Trio gyomirtó hatása tökéletes volt, a terület teljesen tiszta lett. Az őszi árpát Mezzo Forte 200 kombinációval kezeltük, ami szintén teljes gyommentességet biztosított. A gombabetegségek ellen Mystic Pro gombaölő szert, majd a vetésfehérítők elleni védekezéssel együtt, egy második gombaölő szeres kezelésre szintén Mystic Pro készítményt használtunk. A gabona táblák tünetmentesek voltak. A vetésfehérítő ellen Kaiso EG 0,2 kg/ha dózisával védekeztünk, amit a kártevő folyamatos betelepülése miatt megismételtünk. A terméskilátások jónak mondhatók.”
Molnár Sándor, Molnár Farm, Pánd

Ahogyan az elmúlt években, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu