fbpx

Glifozát: az EU nem lát okot aggodalomra

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 10.

Lényegében támogatja a glifozát hatóanyagú gyomirtást az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A teljes jelentés és a háttéranyagok nyár végén látnak napvilágot.

permetezőgép gyomirtó
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nem sorolható a rákkeltők, mutagének közé

A glifozátnak az emberek, állatok egészségére és a környezetre gyakorolt hatásának értékelése nem azonosított kritikus aggodalomra okot adó területeket – állapítja meg az EFSA napokban megjelent közleménye, amiről nemrég számolt be az Agrárágazat. A lap azt írtja, a hatóság az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által végzett glifozát-veszélyértékelés alapján a következtetésre jutott, hogy a hatóanyag nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy reprotoxikus anyagként való besorolás tudományos kritériumainak.

Az EU a tagállamokra bízza

A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy a biodiverzitás kapcsán a glifozát reprezentatív felhasználásával kapcsolatos kockázatok összetettek és több tényezőtől is függnek. Ezért a kockázatkezelők mérlegelhetnek enyhítő intézkedéseket; a negatív értékelés helyett az EU a tagállamokra bízza, hogy engedélyezik-e a gyomirtót, illetve javasolja, hogy a tagállamok folytassák a glifozát engedélyezési folyamatát. Még kevésbé megnyugtató a jelentés az ökotoxikológia szempontjából, mert a glifozát 23 javasolt felhasználásából 12-ben magas, hosszú távú kockázatot azonosítottak az emlősökre nézve. Több környezetvédő szervezet, például a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe bírálta az EFSA döntését. Szerintük a glifozát használatával kapcsolatban számos azonosított kockázat és nyitott kérdés merült fel, amelyeket viszont a hatóság nem vesz kellőképpen figyelembe.

A glifozát engedélyét legutóbb 2017-ben hosszabbította meg 5 évre az EFSA. A mostani vizsgálat azt célozta, hogy a 2023. decemberéig engedélyezett hatóanyag kapjon-e továbbra is zöld utat. A jelentés következtetéseinek részletes megjelenése a nyár derekára, a több ezer oldalas háttérdokumentumok nyár végén, ősszel jelennek meg.

Forrás: Agrárágazat

CÍMKÉK