fbpx

Robot dönt a gyümölcsszedés kezdőidőpontjáról

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 02.

A szedési munkák és azt övező logisztika megszervezésében sokat segít, ha tudjuk, mikor kell csúcsra pörgetni a gazdaság erőforrásait. Különösen nehéz pontosan meghatározni az érésdinamikát az egyenetlenül és hosszan érő bogyós gyümölcsök esetében. Ebben segít most egy apró robot.

bogyóérettséget mérő robot
A kis szerkezet bekukkant a bokrokba, hogy ellenőrizze a bogyók érettségét és mennyiségét (forrás: diariocorreo.pe)

Mesterséges intelligencia dönt a szedés időpontjáról

Egy perui magánegyetem, az Universidad Privada Antenor Orrego (UPAO) kutatócsoportja sikeresen tesztelt egy robotot, melynek feladata az volt, hogy megadja a várható áfonyatermés nagyságát és a betakarítás optimális kezdőidőpontját. A kis gördülő szerkezet ugyanis képes megszámolni és mérlegelni a bokrokon lévő bogyók érettségi fokát. Ebben a mesterséges intelligenciára építő algoritmusok segítik.

Munkaszervezés és áruminőség

Az információ alapján a menedzsment könnyen megszervezheti a napszámosokat, a munkához szükséges eszközöket és a szállítást. Mindezt a bogyóérés ideális állapotához igazítva. Vagyis a lehető legjobb minőségű áru a lehető legkevesebb erőforrás felhasználásával kerül begyűjtésre, ami növeli a profitot. A prototípus távirányítással és autonóm módon is közlekedik. Egy nagyon stabil kis robotról van szó, amelyik lejtőkön és göröngyös terepen is elboldogul.

A projektet a perui Nemzeti Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanács (CONCYTEC) 200 ezer dolláros támogatásával valósítja meg az egyetem, a befejezésére adott határidő 2023 december.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Fényes karrier vár az áfonyára Európában.