fbpx

Szedd magad! – tulipán után levendula is a Mutschler Farmon!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 10.

Hamarosan már nemcsak tulipánt, hanem levendulát is szedhetnek a virágkedvelők a családi gazdaságban.

Tulipános harmóniában

A mintegy 120 ha-on gazdálkodó családi gazdaság jelenleg szántó-, szőlő- és erdőterületeken gazdálkodik. Egyik különleges szántóföldi kultúra a tulipán, melyet TulipGarden néven „Szedd magad!” alapon, hétvégi nyitva tartással hasznosítanak, sokak örömére. Ilyenkor valóságos piknikhangulat uralkodik a területen halk zenével, finom falatokkal.

Szelíd lankák között, jó hangulatban szedhetjük a szép tulipánokat

A látogatók ebben a harmonikus atmoszférában, csodás tulipánsorok közt pihennek, gyönyörködnek, és szedik maguknak óvatosan a virágokat. Miután a tulipán szántóföldi virágzása 4-5 hét, kiegészítésnek tervezték el a levendulák ültetését!

Már hajt az orvosi levendula

A Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásai közt (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) szerepelt az ültetvénytelepítési kiírás – erre pályázott, ezen nyert a farm, így megnyílt az út a mintegy 60 ezer tő orvosi levendula mellett egy kertészeti kistraktor és munkagépek beszerzésére. A mintegy 3 ha betelepített levendula a 2022 novemberi telepítés után szépen hajtásnak indult most tavasszal. Az egyéves magoncok többsége jól megeredt, a dombos somogyi lankákon pedig már most kirajzolódik a jövőbeli levendulakert.

Három hektáron telepítettek levendulát a somogyi domboldalakon

A levendulákat részben a TulipGardenhez hasonló „Szedd magad!” keretében, részben pedig olajpréseléssel hasznosítják. A szabadföldi tulipán és levendula bővíti a szántóföldi kultúrák sorát a Mutschler Farmon, ezzel is mérsékeli a gazdaság kitettségét az időjárás és a piac változékonyságának.