fbpx

Szedj tulipánt, és érezd jól magad (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 május 05.

50 ezer tulipánhagymát ültettek tavaly októberben a Szeged melletti Mórahalmon, hogy csatlakozzanak a Magyarországon már öt helyszínen megvalósított, TulipGarden elnevezésű tulipános kertekhez, ahol élményt is adnak a virágok mellé.

 

Videónkban és cikkünkben bemutatjuk a különleges fajtájú, gyönyörű tulipánokat.

 

 

Élmény itt lenni

– Azért jó itt tulipánt venni, mert élményt is kapnak, nem csak a virágokat azok, akik kijönnek ide a családjukkal, barátaikkal. Igazából ez nem egy üzleti vállalkozás, inkább hobby, szerelem a részünkről, és egyáltalán nem bánt bennünket, ha valaki eljön, csak nézelődik, szíve joga, megteheti mondja Major Zoltán, a Mórahalmi TulipGarden létrehozója, az Alba Milagró Hungary Kft. ügyvezetője (képünkön).

 

Major Zoltán, a Mórahalmi TulipGarden létrehozója, (fotó: Kristóf Imre)
Major Zoltán, a Mórahalmi TulipGarden létrehozója, (fotó: Kristóf Imre)

 

50 ezer holland tulipánhagymát ültettek el tavaly, és mostanra igen népszerű látványosság lett a virágoskertből. A TulipGarden egy franchise rendszer, a mórahalmi helyszínnel már hazánkban öt kert található. A következő évben, a tervek szerint 15-20 kertre fogják bővíteni annak érdekében, hogy Magyarországon 50-60 km-es utazással, el lehessen a legtávolabbi pontban is érni egy ilyen kertet.

 

Szedd magad! TulipGarden Mórahalom (fotó: Kristóf Imre)
Szedd magad! TulipGarden Mórahalom (fotó: Kristóf Imre)

 

Szedd magad

– Túl vagyunk már 3-4 hétvégén, több ezer ember látogatta meg a kertet, és igen jó hangulatban távoztak. Jó volt rájuk nézni, a boldog arcokat látni. Nagy öröm számunkra, hogy adtunk egy kis vidámságot az ide látogatóknak.

Hétvégente a tulipánokban való gyönyörködésen kívül szedd magad akcióban, kis metszőollókkal, kosárkákba szedhetik a látogatók az elvitelre szánt virágokat, és közben élvezhetik a szabad levegőn végzett kétkezi munka örömét.

 

Egyik szebb, mint a másik

A különböző tulipánfajták nem egyszerre virágoznak, úgy válogatták össze őket, hogy egész tavasszal nyíljanak. Így vannak olyanok is, amiket csak néhány hét múlva csodálhatunk meg. Major Zoltán sorjában be is mutatja őket:

 

Armani tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Armani tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– 8 tulipánfajta található a kertünkben. Próbáltunk különlegesebb fajtákat válogatni, ami egy kicsit más, mint a megszokott. Így esett erre az Armani fajtára is a választásunk. A jellegzetessége, hogy mélybordó színe van és a szirmok széle fehér, ezért több színben tündöklik ez a fajtácskánk.

 

Ad rem tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Ad rem tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– Azt is mondhatnánk, hogy ez egy piros tulipán, de nem, mert csak játszik velünk egy kicsit a napfény. Ez egy narancssárga tulipán, ha nem ilyen erős a napsütés, narancsszínben pompázik.

 

Muscated tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Muscated tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– A következő két sor egy későbbi fajta, ezért még csak most kezdenek a virágok nyílni. Ez egy aranysárga tulipán, reméljük, hogy hamarosan meg is látszik majd a színén.

 

Salmon impression tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Salmon impression tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– Nekem személy szerint ez a kedvencem, amit angolból lefordítva lazac impressziónak hívnak. A nevéből adódón ez egy lazac színű tulipán, aminek még teljes mértékben nem alakult át a színe. Zöld csíkok láthatóak még rajta, de ezek el fognak tűnni, és teljes mértékben lazac színűek lesznek.

 

Negrita tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Negrita tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– Ez egy mélybordó színű virágocska. Kései fajtáról van szó, ezért ebben a hűvös tavaszban elmaradt egy kicsit még. Neki is hátra van még egy kis növekedés.

 

Black Parrot tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Black Parrot tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– Úgy vélem, hogy ez lesz a legnagyobb érdeklődésre számot tartó fajtánk. A nevében is benne van, hogy ez egy fekete tulipán. Sajnálatos módon ez most még nem mutatja meg magát, hogy mennyire szép. Várni kell még két hetet, mire virágba fog borulni.

 

Creme Flag tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Creme Flag tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– A hetedik fajtánkat krémes zászlónak hívják magyarra fordítva. Ő egy sárga színű tulipán, aminek majd kicsit vissza fognak hajlani a külső sziromlevelei. Kicsit bókolni fog és nagyon érdekes lesz a tulipánkelyheknek a formája.

 

Finola tulipánok (fotó: Kristóf Imre)
Finola tulipánok
(fotó: Kristóf Imre)

 

– Ez a legkésőbben virágzó fajtánk, még csak bimbózik, semmit nem mutat magából. Érdekessége, hogy szinte kivétel nélkül 8 sziromlevele van a tulipánok virágának, ennek viszont a duplája. 16 sziromlevéllel igazi különlegessége lesz a kertünknek

 

Megháromszorozzák

A szemet gyönyörködtető tulipánkert jövőre még látványosabb lesz. A tervek szerint ugyanis a háromszorosára növelik az állományt, és egyéb fejlesztések is megvalósulhatnak a területen.

– 50 ezer hagymánk volt az idén, a következő évben szeretnénk megnövelni vagy 100 ezerrel, így 150 ezer virágunk lesz jövőre. Egyéb terveink is vannak: mindenféleképpen ligetesíteni fogjuk a területet. Szeretnénk olyan közösségi teret létrehozni, ahol egy család vagy egy baráti társaság – szép környezetben – egy egész napot el tud tölteni. Ehhez játszóteret, kis tavat kívánunk létrehozni, hogy érdekességeket mutathassunk a gyerekeknek. Illetve kirakodóvásárokat is fogunk szervezni, hogy egy olyan tartalmas napot szervezhessünk az idelátogatóknak, hogy szívesen térjenek hozzánk vissza évről-évre – vázolta a terveiket Major Zoltán, a Mórahalmi TulipGarden létrehozója.

 

TulipGarden Mórahalom, (fotó: Kristóf Imre)
TulipGarden Mórahalom, (fotó: Kristóf Imre)