fbpx

Terjed a sárgarozsda Magyarországon!

Írta: - 2023 május 10. -Hirdetés

A sárgarozsda Európában honos gabonabetegség, mely a hűvös, csapadékos óceáni éghajlatú térségekben rendszeresen megjelenik a termesztett kalászosokon, minden évben szükségessé téve a célzott gombaölő szeres védekezést. Több gabonafajt is betegít, árpán, rozson és zabon is előfordulhat, Magyarországon a vetésterület nagysága folytán az őszi búza van fókuszban.

Járványok Magyarországon

Hazánkban jelenléte, annak erőssége, kiterjedtsége már erősen változik évjáratok függvényében. Egyes években gyakorlatilag észlelhetetlen, majd kis mértékű fertőzést produkál, viszont 7-15 évente országos járvánnyal jelentkezik. Legutóbb 2014 tavaszán találkozhattunk rendkívül erőteljes fertőzésével, amikor is az ország déli feléből, Csongrád és Baranya megyékből kiindulva a 2013-as őszi gócokból egy enyhe tél után már kora tavasszal elkezdődhetett a betegség terjedése. Ez a terjedés nagyon nagy sebességgel zajlott, amit segítettek a délies irányú szelek és a rendszeres tavaszi csapadék, mérsékelten magas hőmérséklettel társulva. Májusra aztán az egész országban megjelentek a fertőzés jelei. A fertőzött, nem megfelelően védett táblákon a hozamok feleződésével vagy még nagyobb veszteségekkel lehetett találkozni. A sárgarozsda tehát nem tréfál, nagyon komoly veszteségeket képes okozni.

A helyzet kedvez a fertőzésnek

A 2023-as tavaszi időjárás kísértetiesen hasonlít a 2014-ben tapasztaltra, a sárgarozsda megjelenését több déli megyénkből jelezték március folyamán, az időjárás alakulására kellett várni, hogy a Hogyan tovább? kérdésre megadja a választ.

A válasz április végén az, hogy gyakorlatilag minden megyében lehet fertőzött növényeket találni.

A betegség foltszerűen indul, a fertőzés súlyosságát, erősségét a fajtaérzékenység nagyban befolyásolja. Amikor a tipikus, sárga vonalba rendeződött, öltésszerű uredotelepeket észleljük a leveleken, tudnunk kell, hogy a kórokozó a gyors terjedés fázisában van, és a kedvező időjárás folytatódása esetén rendkívül intenzíven be tudja borítani a környező gabonaállományt. Kedvező időjárás alatt a 10-15 °C hőmérsékletet és jelen lévő nedvességet értjük.

Gyors döntésre van szükség

A védekezés könnyű és nehéz is. Amennyiben a kezelést a fertőzést megelőzően elvégezzük, a hatás sokkal biztosabb és magasabb a hatékonysága, mint a fertőzött állomány permetezésekor. Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy az időzítésen túl nem mindegy, milyen hatóanyagokat használunk a betegség leküzdésére. Érdemes utánanézni a hatóanyagok, kombinációk hatékonyságának, konkrétan a sárgarozsda ellen és célzottan kell választani a kínálatból, kialakítva egy hatékony technológiát.

Új típusú, hatékony megoldások

A Corteva 2023 tavaszán mutatja be az új fejlesztésű Queen™ és különleges összetételű Verben™ gombaölő szereit. Mindkettő kiváló hatékonysággal használható e veszélyes növénybetegség ellen, segítségükkel egy minden igényt kielégíteni képes fungicid-technológia kialakítására van lehetőség. A hangsúly mindig a megelőzésen van. A sárgarozsda megjelenése előtt vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor a Queen™ 1,2-1,5 l/ha dózisával javasolt a permetezés. Ez a kezelés rendkívül hosszú tartamhatással rendelkezik, képes fertőzésmentesen tartani a növényeket a kalászvédelem időpontjáig.

Kalászhányást követően a kalászfertőzés megelőzésére a Verben™ gombaölő szer 1,0 l/ha dózisa alkalmazható hatékonyan, kiemelten a fuzáriumfertőzés kivédésére. Nagy számú kísérlet támasztja alá kiemelkedő hatékonyságát, ami hosszú hatástartammal társul, szükségtelenné téve későbbi kezeléseket. A Verben™ megvédi a zászlóslevelet is a fotoszintetizáló felületet csökkentő levélbetegségek károsításától.

Ha többet szeretne megtudni, kattintson IDE vagy IDE !