fbpx

A Mascar Maxi – gazdaszemmel

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 24.

Józan Sándor családi gazdálkodó, Alsónémedi

A gazdaság bemutatása:

A Józan család a ’70-es években kertészeti kultúrával kezdte a gazdálkodást, néhány hold területen. A rendszerváltással 30 ha-ra nőtt az általuk megművelt terület, s a kertészeti kultúra mellett a szántóföldi növénytermesztéssel is elkezdtek foglalkozni. 2002-ben családi gazdálkodóvá váltak. Jelenleg 200-250 ha-on folytatnak szántóföldi növénytermesztést. Elsősorban búza, kukorica, napraforgó termesztésével foglalkoznak.

– Mikor és miért választotta a Mascar Maxi vetőgépet, és korábban milyen gépet használt?

– 2012-ben vásároltam a Mascar Maxit, előtte egy 6-soros SPC vetőgépet használtam. A csúszócsoroszlyás gépet mindenképpen le akartam cserélni egy tárcsás csoroszlyás típusra.

A Mascar márkát már régről ismerem, mivel idén vásároltam meg a harmadik fixkamrás Mascar körbálázómat is, a márka tehát jól bevált, teljes mértékben meg vagyok vele elégedve. Azért is a Mascar vetőgép mellett döntöttem, mert ismeretségi körömben is használták már mások a típust, és csak jót hallottam róla.

– Milyen felszereltségű a vetőgép?

– Egy 6-soros, dupla teleszkópos változatot vásároltam, ami fel van szerelve műtrágya- és mikrogranulátum-szóróval, valamint vetésellenőrző berendezéssel. Azért Maxi, mert fontos volt, hogy kéttárcsás csoroszlyás változat legyen. Az én gépem 2×290 literes műtrágya-, valamint 3×15 literes mikrogranulátum-tartállyal szerelt.

– Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?

– Éves szinten 120-130 ha kukorica és 50-70 ha napraforgó vetésére használom a vetőgépet. A tapasztalataim nagyon jók, a gép a prémium kategóriás vetőgépek tudását nyújtja, holott az ára jóval-jóval kedvezőbb náluk.

A tárcsás csoroszlyának köszönhetően a vetési mélység minden körülmény között megfelelő, azonos. 10-12 km/h sebességgel biztonsággal használom a gépet bármilyen talajtípusnál, még szármaradványos területeken is. A jövő szezonban több 10 ha-on fogom használni a vetőgépet olyan területeken, amelyek az őszi altalajlazító után csak egy ásóboronát kapnak, mivel a vetőgép itt is biztosan tudja a 6 cm-es vetési mélységet.

A maglesodró, a vetésellenőrző jól működik, a gép a beállított tőtávolságot pontosan tartja, kettős vetés nincs. A keléskép, csírakép jó. Csíraképes vetőmagnál egyforma, robbanásszerű a kelés. A növények kelési ideje nem húzódik el, mint amit régen az SPC-nél tapasztaltam. A dupla teleszkópos váznak köszönhetően a gép szállítási szélessége 3 méter, ami az országúti közlekedési nagyban segíti. Számomra ez nagyon fontos, mivel a gazdaságunk 1-22 ha közötti táblaméretekkel rendelkezik, s így sajnos sok a vonulás. 25 ha-t vetettem a géppel legtöbbet, 1 nap/10 óra alatt, amiben a sok vonulás is benne volt.

A műtrágyatartály krómacélból készül, nem műanyagból, ennek köszönhetően élettartama hosszabb, az egység időtállóbb. 600 kg műtrágyával tudom feltölteni egyszerre a gépet, ami nálam 6 ha vetésére elegendő, megspékelve a granulátumszóróból egy kis starter műtrágyával.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

– 2003 óta állok kapcsolatban a SZEGÁNA Kft.-vel, kapcsolatunkat jónak, korrektnek mondanám. A Mascar Maxi szemenként vető gépen kívül eddig 3 db Mascar bálázót és egy Supertech nedvességmérőt vásároltam a cégtől. A szerviztevékenységüket nem ismerem, saját magam szervizelek.

– Kinek ajánlaná a Mascar Maxi pneumatikus szemenként vető gépet?

– Elsősorban azoknak, akik megbízható és ár-érték arányban jó vetőgépet akarnak vásárolni. Nemcsak kis-, hanem nagyobb gazdaságoknak is. Bérvállalkozóknak mindenképpen, mivel a dupla teleszkópos váz segít a felvonulásban. A gép használata egyszerű, a kisebb tapasztalattal rendelkező gazdák keze alatt is jól működik, munkája pontos és megbízható.

Babicz László, Tápiószentmárton

A gazdaság bemutatása:

– Családi gazdaságunk összesen 360 ha-on folytat szántóföldi növénytermesztést. Búza, kukorica, napraforgó, repce termesztésével foglalkozunk. A szemenkéntvető géppel évente mintegy 180 ha kukoricát és napraforgót vetünk.

– Mikor és miért választotta a Mascar Maxi vetőgépet? Korábban milyen gépet használt?

– Ez év elején vásároltam a Mascar Maxi vetőgépet, előtte szintén Mascar vetőgépeim voltak, csak a Mascar Futura névre hallgató csúszócsoroszlyás változatok. Így tehát elmondhatom, hogy csaknem 10 éve Mascar vetőgéppel vetek.

Elsősorban a kéttárcsás csoroszlya miatt váltottunk a Mascar Maxi-ra, mivel ennek a gépnek 100%-osan egyenletes a mélységtartása, ami egy csúszócsoroszlyás gépnél elképzelhetetlen. A Mascar Futura még fix vázú volt; ez egyszeres teleszkópos kivitel, ami 3,25 méteres szállítási szélességet jelent, így a felvonulás sokkal egyszerűbbé vált. A Mascar Maxi vetőgépet 960 literes műtrágyatartállyal vásároltuk.

– Mik a fő tapasztalatai?

– Általában 12-14 km/h sebességgel vetünk a géppel. Nagyobb sebességnél is pontosan tartja a tőtávot, és a mélységtartása is tökéletes. A 960 literes műtrágyatartály nagyon jó, mivel big-bag-gel könnyen lehet pakolni, nem kell zsákolni.

A váz erős, robusztus. Tökéletesen meg vagyok elégedve a vetőgéppel; pontosan vet, megbízható, karbantartása egyszerű.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

– 10 éve folyamatosan kapcsolatban vagyok a SZEGÁNA Kft.-vel. Bármire szükségünk van, azonnal reagálnak, intézkednek. A szervizesekkel csak a gépek beállításánál találkoztunk, de meg vagyok elégedve a felkészültségükkel, munkájukkal.

– Kinek ajánlaná a Mascar Maxi pneumatikus szemenként vető gépet?

– Bárkinek; saját részre vagy bérmunkát végzőknek is. 2-300 ha-os gazdaságoknak mindenképpen.