fbpx

A világ gazdái még bíznak a repcében, nagy lesz a kínálat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 30.

Míg Indiában, Kínában és Ausztráliában várhatóan csökken a repce termőterülete, addig az EU-an és Ukrajnában növekedett. Mindent egybevetve a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) szerint 1,5 százalékkal marad el a jelenlegi szezonban bevetett/bevetendő repceterület az előző évi rekordtól, és ezzel minden idők második legnagyobb felületén indulhatnak majd meg a kombájnok.

repce
Európa és Ukrajna a tavalyinál is nagyobb területet adott a repcének (fotó: Horizont Média)

Jóllehet az aratás még nagyon messze van, és ezért az IGC is arra int, hogy az első becsléseket kellő higgadtsággal kezeljük, az máris látszik, hogy az északi féltekén nem romlott az olajnövény megítélése, megfelelő jövedelmet termelt a gazdálkodóknak, ezért ismét elvetették.

Európának megjött a kedve

A globális repceterület első becslésben 40,2 millió hektárra rúghat, messze meghaladja sokévi átlagot. Bár Indiában, Kínában és Ausztráliában visszaszorulhat kissé a növény, addig az Európai Unió és Ukrajna a tavalyinál is nagyobb területet vetett be az olajnövénnyel. Az unióban a becsült területnagyság 6 millió hektár, 1,7 százalékkal haladja meg a tavalyit. Különösen Franciaországban és Németországban (1,2 millió hektár) bővült a repce területe. Emellett az Egyesült Királyságban is nagyot ugrott a repcevetési kedv, 14 százalékkal nagyobb teret adtak most az olajnövénynek a gazdák. December végén az európai állományok többsége jó állapotban volt a felmérések szerint

globális repceterület

A nagy termelők stabilan kitartanak

Ukrajnában a repcével bevetett terület 8,3 százalékkal 1,3 millió hektárra nőtt, míg Oroszországban maradt a tavalyi 2,3 millió hektár. Kanadában szintén változatlan a repceterület: 8,6 millió hektár. Az északi félteke számai azt mutatják, hogy a műtrágyaárak növekedése ellenére a legtöbb termelő nyereségesen termeszthetőnek ítélte meg a növényt (eladása többnyire még a nyári árcsúcs idején megvalósult).

Lásd még a témában: Ukrán vetés: az olajmagokra szavaztak a gazdák.