fbpx

A marokkói citrom és narancs is új piacokat keres

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 13.

Miután Marokkó exportbevételei drasztikusan estek a citrusfélékből az orosz piacon, kénytelen ezekre is új piacokat keresni.

citrom
Marokkó nemcsak paprikából szeretne többet eladni Európának (forrás: agro-market24.eu)

Az áremelkedések dacára kevés a bevétel

Az Oroszországba irányuló marokkói gyümölcs- és zöldségexport 2022 első 11 hónapjában harmadával kevesebb bevételt eredményezett. mint az elmúlt években. A legfontosabb partnerek az észak-afrikai ország számára Spanyolország, Hollandia, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország lettek, csak őket követi a sorban az Orosz Föderáció.

Citrusfélékből bevételzuhanás, áfonyából -növekedés

Marokkóból Oroszországba leginkább klementin és a mandarin érkezett, a gyümölcsszegmensben ezek képezték az összes exportbevétel 71%-át, noha ezekből is kevesebb pénzt folyt be (klementin -11%, mandarin -7%). A legnagyobb visszaesést azonban a citromexportban tapasztalták (-42%), de a narancs exportja is jelentős mértékben csökkent (-19%). Így Marokkó számára a legsürgősebb feladat új piacokat találni a citrusfélék számára.

Egyes bogyósgyümölcsökből viszont nagyobb exportbevételt tudtak elérni az orosz piacon. Ilyen az áfonya (+15%), amelyik a teljes zöldség-gyümölcs szegmens exportárbevételének 12 százalékát adta. Hasonló növekedés volt tapasztalható a friss eper exportjában is. Eközben málnából és szederből 6 százalékkal csökkentek a marokkói bevételek.

Lásd még a témában: A fuvardíjak sem fogták meg a marokkói paprikaexportot.