fbpx

Most még rengeteg az olajmag, de lesz ez másképp is

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 14.

A Covid második éve óta gyönyörű szárnyalást mutatott be a napraforgó ára, és tulajdonképpen minden növényi olajért hálás volt a piac. A gazdák termelési kedvét nemcsak az árak növelték, de az is, hogy ezek a termények viszonylag kis költséggel, azaz kis rizikóval előállíthatók. Viszont, ha mindenki olajnövényt vet, annak nincs jó vége. Vagy mégis?

napraforgómag kézben
Hosszabb távon is biztos választás (forrás: wholeheartedfoods.com)

Ez az év még nehéz lesz…

Azt tudjuk, hogy a malajziai pálmaolaj árának növekedése vagy csökkenése hatással van a többi növényi olaj árára is. Éppen ezért nem jó hír, hogy maláj elemzők szerint a pálmaolaj ára a monszun idején (első negyedév) ugyan még 846-914 dollár/t között lesz, de aztán esni fog. Ennek oka a várhatóan bőséges kínálat, amire az egyéb növényiolaj-termékek is rátesznek, miközben a recesszióba süllyedő világ kereslete ezzel nem képes lépést tartani. 2023 egészében átlagosan 709-732 dollár várható egy tonna pálmaolajért, azaz fokozatos áresésre kell készülni.

Nem tesz jót az növényolajpiacnak a rekord nagyságú brazil szójatermés sem. A betakarítás kezdetén 153 millió tonnára becsülik a raktárba kerülő babmennyiséget, ami bő 20 százalékkal haladná meg a tavalyi termést. Ebből elképesztően sok, 90 millió tonna szójabab is exportra kerülhet (+14% vs előző szezon). Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Kína gazdasága is lassul, ami jól látszik az ide irányuló brazil export lassabb ütemén is. Csak a legolcsóbb tételekre akad vevő.

2024 olaját a 2023-as termés alapozza meg

Jelenleg még 1230 dollár/t áron keresik a vevők a leszállított napraforgóolajat. Árának hosszabb távon támaszt jelenthet, hogy Ukrajna most és várhatóan a szeptemberi betakarítást követően is kevesebb kaszatot dolgozhat fel, miközben 2024-re élénkülő keresletre van kilátás. Minden gazdasági elemző szerint jövőre a válságból való kilábalás útjára lép a világ, és ami már biztos: India 2024 márciusáig 2 millió tonna finomítatlan napraforgóolaj vámmentes behozatalát tervezi.

Mindent egybevetve a 2023-as év keresleti és kínálati viszonyai éppúgy szétcsúszhatnak, mint a 2022. évi, csak éppen ellentétes irányban: a kínálat lesz túl nagy. 2024-ban viszont inkább a másik irányba lendül ki ismét az inga – reméljük egyre kevésbé, és lassan magára talál a piac.

napraforgómag ára
Túl a csúcson (forrás: AKI PÁIR)

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Ukrán vetés: az olajmagokra szavaztak a gazdák.