Bezárás

Így szabják meg a brit cukorrépatermelők az átvételi árat

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 17.

A brit termelők hamarosan úgy adják el a cukorrépát gyáraknak, ahogy most a búzát a malmoknak. Az NFU Sugar és a British Sugar a legújabb szerződésekben már lehetőséget ad a rögzített áraktól való elszakadásra. Ha a határidős piac alapján úgy látja a gazdálkodó, hogy ideje eladni, akkor maga szabja meg a répa adott pillanatban várható jövőbeli értékét.

 

Cukorrepa

 

Tőzsdéhez kötött répaárak

A brit termelők egy csoportja mostantól egyéves kísérleti program keretében teszteli az NFU Sugar és a British Sugar új árképzési platformját. A cél az, hogy a rendszer a cukorrépa-szerződések széleskörére alkalmazható legyen. Az új rendszer lehetővé teszi a termelők és a gyárak számára, hogy a répát egymástól függetlenül árazzák be. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók a tőzsdei árak függvényében rögzíthetik azt a répaárat, ami számukra elfogadható nyereséggel kecsegtetne – bármit is hozzon a betakarítást követő piaci helyzet.

 

Felnőttként kezelik a termelőt

Michael Sly, az NFU Sugar igazgatótanácsának elnöke kifejtette, hogy a projekt kidolgozása a termelők nyomására kezdődött el és több éven át tartott. Most azonban a rendszer lehetővé teszi számukra, hogy először láthassák a cukor aktuális világpiaci árát, és ezen adatok alapján a gyártól függetlenül árazhassák be a cukorrépa jövőbeli értékét. Peter Watson, a British Sugar munkatársa úgy véli, a termelők – akárcsak más szántóföldi növények esetében – már érettek rá, hogy a termésük egy részét előre lekössék, ha a szükséges piaci adatokhoz hozzáférést kapnak. „A most induló kísérleti program mindenkinek izgalmas lehetőséget ad a kezébe” – mondta Watson. A kísérletben résztvevő termelők első körben a termésük 10 százalékát vihetik át a rögzített áras kapcsolatról a változó áras szerződésre. Ez egy képlet révén a fehér cukor határidős piaci árához kötné a répa átvételi árát. A program kidolgozói fokozatosan egyre több termelőt és a termés egyre nagyobb százalékát engednék „tőzsdézni”.

 

Miért jó a gyárnak?

„Ez win-win helyzetet eredményez a piaci szereplők számára. A termelők részéről megnyílik az önálló árazás lehetősége, de ezzel azt a kockázatot is felvállalják, hogy esetleg a betakarítás után nem nekik kedvez a piac. A cukorgyár pedig szintén nagyobb szabadságot kap az árképzésre, ha kiszabadul a rögzített áras szerződésekből” – magyarázta el a gyárak szempontját Michael Sly.

A 2021-ben várható cukorrépaárakról ebben a cikkben írtunk.