fbpx

Elfogadták a magyar KAP Stratégia Tervet, jöhet a pénz!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 08.

Tegnap elfogadta az Európai Bizottság Magyarország KAP stratégiai tervét, amelynek végrehajtásához 8,4 milliárd euró áll majd rendelkezésre az unió költségvetéséből – adta hírül az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

agrár táj
Lesz pénz a mezőgazdaság fejlesztésére (fotó: Horizont Média)

Nem csökkennek a földalapon járó juttatások

A 2023–2027-es időszakban a KAP összesen 270 milliárd eurónyi finanszírozásban részesül. A magyar forráskeretből 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra (24%), 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani.

A magyar stratégiai terv számos olyan beavatkozást tartalmaz, amelyek célja egyrészt a mezőgazdasági termelők méltányos jövedelmének biztosítása, másrészt a pénzügyi támogatás köztük történő igazságosabb elosztása. (Értsd: magas földalapon járó átalánytámogatás, a termeléshez kötött kifizetések szinten tartása és az első hektárok kiemelt támogatása – a szerk.) A tervben foglalt intézkedések emellett megkönnyítik 8800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének megkezdését is.

Lesz pénz beruházási támogatásra

A terv egyik prioritása 7700 gazdaság korszerűsítése. (Azaz: a vidékfejlesztési pillér forrásainak felét korszerűsítési pályázatokra fordítják.) Magyarország vállalja a tervben azt is, hogy a vidékfejlesztési költségvetés 38%-át agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8%-át a biogazdálkodás továbbfejlesztésére, mintegy 5%-át pedig a 162.631 hektárt lefedő Natura 2000 területek védelmére fordítja. (Vagyis: továbbra is mintegy egymillió hektár élvezheti az AKG-pluszpénzeket, és cél 2027-ig megduplázni az ÖKO-területeket, ami 600 ezer hektárt jelentene.)