fbpx

A Covid a mezőgazdaság felé is tereli a munkakeresőket

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 30.

Jelentősen nőtt-nő az átképzéseken agrár ismereteket szerzők száma, és már nem is a cég küldi őket, hanem maguk keresik a gazdatanfolyamokat.

 

Egyre több magánszemély megy tanulni

A különböző felnőttképzési tanfolyamok résztvevői között felülreprezentált a 40-nél idősebb korosztály – ebben nincs változás a járvány előtti időszakhoz képest. Az viszont már adhat lendületet a 18-55 éves korosztályoknak, hogy május vége óta elérhetőek a Diákhitel Központnál a felnőttképzési hitelek. A felnőttképzésben utazó DEKRA Akademie szerint az elmúlt bő egy évben megnőtt a magánszemélyi jelentkezések száma, vagyis nem csak vállalatok-gazdaságok küldik átképzésre a dolgozóikat, hanem saját indíttatásból is egyre többen tartják fontosnak ezt. Míg korábban az ügyfelek 90 százalékát vállalati megrendelés adta, tavaly már 30-40 százalékra kúszott fel a magánszemélyek aránya, sőt, idén már át is fordult az arány: több a magánszemély résztvevő a cég képzésein. A cég szerint rengeteg olyan résztvevő jelentkezett, aki ráébredt, hogy igencsak sérülékeny a megélhetése. A legkeresettebb szakirányok között az építő- és anyagmozgató-gépkezelő áll, de tartós az igény az agrárképzésekre, a tüzeléstechnikai, villamosenergia-ipari, és hegesztő képzésekre is.

 

mezőgazdász

 

Megdőlhet a tavalyi rekord

A DEKRA szerint továbbá idén tovább nőtt az Aranykalászosgazda-tanfolyamokon a résztvevők száma, sőt, idén a tavalyi rekord is megdőlhet. Tavaly náluk 488-an végezték el ezt a képzést, többségük (436) a Dunántúlon. Idén eddig a keleti országrészben 108 végzős volt, és az év végéig számuk további 40 fővel fog emelkedni, a Dunántúlon pedig 326-an már végeztek, a második félévben pedig további 120 fő részvételére számítanak. Bár idén már nem kell a vizsgához a „B”-s jogosítvány, ez önmagában nem növelte számottevően a képzésre jelentkezők számát.