fbpx

Indulhat a kamattámogatások igénylése!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 06.

Megjelentek az MFB Élelmiszeripari és TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramjainak támogatási nyomtatványai. A kamattámogatás mértéke évi 4% lehet. Az aszálykárt szenvedett termelők számára ennél jóval nagyobb mértékű kamattámogatással igényelhető folyószámlahitel.

hagymabetakarítás
Hagymabetakarítás a Dombegyházi Euro TÉSZ Kft.-nél (forrás: fruitveb.hu)

Maximum 4%

Az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 kapcsán a kamatok megfizetéséhez csekély összegű támogatás vehető igénybe a 48/2015. (VIII. 12.) FM rendelet alapján. Ugyanez igaz az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 kapcsán igénybe vehető kamattámogatott hitelekre, ahol a csekély összegű támogatás a 49/2015. (VIII. 12.) FM rendelet alapján vehető igénybe.

Általános csekély összegű támogatás összege bármely három üzleti évet felölelő időszakban 200.000 euró lehet, míg a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozásoknak esetében 25.000 euró (a halászatban 30.000 euró). A kamattámogatás mértéke a rendelkezésére álló szabad, csekély összegű (de minimis) keret figyelembevételével legfeljebb a hitelkamat 60%-a, de legfeljebb évi 4 százalékpont lehet.

A kamattámogatási, illetve támogatáslehívási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani, ez ehhez szükséges nyomtatványok már elérhetők a Kincstár weboldalán itt.

Gyorshitel aszálykárral

Hozzátesszük: az igazoltan aszálykárt szenvedett gazdálkodók számára létezik egy igen kedvező gyorshitel. Az Agrárminisztérium most legfeljebb 14 százalékos kamattámogatást biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez. Erről itt írtunk.

Összeállította: Gönczi Krisztina