fbpx

Kezdjen el készülni: októberben ismét nyílik a kertészeti pályázat

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 05.

Mint arról korábban már hírt adtunk, ismét megnyílik a lehetőség a kertészeti termelés korszerűsítésére. A feltételek azonosak a korábbi kiíráséval.

 

Aki eddig még nem kapott rá támogatást, most ismét megfontolhatja a pályázást új építésű üveg- vagy fóliaházak létesítésére, a meglévők bővítésére és korszerűsítésére, továbbá tárolók, hűtőházak építésére, az osztályozás, csomagolás gépeire, az energia-hatékonyság javítására, illetve a generációváltásra.

 

 

Összesen 30 milliárd forintra lehet pályázni. Ezen belül a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakítására, korszerűsítésére, a piaci jelenlét fokozására, a tevékenység diverzifikálására 21 milliárd áll rendelkezésre. A generációs megújulás elősegítésére 6 milliárd forint a keretösszeg, míg az élelmiszer-feldolgozó iparág energia-hatékonyságának javítására 3 milliárd forint.

Projektenként maximum 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a, másutt az 50%-a. Fiatal mezőgazdasági termelők és kollektív beruházók 10 százalékponttal magasabb támogatási intenzitásra jogosultak. Az elnyert összeg fele előlegként megigényelhető.

Az első szakaszban az 2020. október 19. és november 20. között benyújtott pályázatokat bírálják el, ezt követően 2021. január 18. és február 19. között van még egy benyújtási lehetőség.

A bírálati szempontok közül az energiahatékonyság (megújuló energiák alkalmazása) a legfajsúlyosabb. A vállalások teljesítésére most is 24 hónap áll rendelkezésre a támogatói okirat hatálybalépését követően.

A pályázati felhívás itt olvasható.