fbpx

Szója-baj: Argentína pont nem segít

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 29.

A világ harmadik legnagyobb termőterületén két okból is borúsak a szója kilátásai. Épp most, amikor a világ éhezi a fehérjenövényt.

 

Elmarad, sztrájkol, szárad

Argentínában időarányosan még mindig elmarad a tavalyitól a szójabab-ültetés volumene. Karácsonykor 2 százalékkal volt kisebb a befejezett vetés területe, mint tavaly ilyenkor. Ez nem túl sok, de tekintettel az ország északi részét már régebb óta súlytó aszályra, a kilátások nem túl rózsásak. Az időjárási aggodalmakon kívül az Argentínában zajló feldolgozóipari sztrájk továbbra is a bizonytalanság másik fő forrása. A jelentések szerint a szójabab ellátási lánca, az őrlés és a kivitel is megsínyli ezt az időszakot. Ugyanakkor a szójatermesztők teljesítménye egyelőre stabil: a december 16-án véget érő héten majdnem 410 millió tonnát arattak, ami összességében kétszerese az előző évinek. Tekintettek azonban részben Kína hatalmas szójaigényére, a dél-amerikai ország készletei az országban 110 millió tonnával 6,25 millió tonnára csökkentek, a szójabab-készletek 30 milliós csökkenéssel 880 tonnán állnak, a szója-állomány pedig 20 millió tonnára esett vissza.

szója
A sok sem lesz elég? (Fotó: Horizont Média/archív)

Szójaéhség

Mint nemrég beszámoltunk róla, bár a szójakibocsátás világszerte új rekordot érhet el 362 millió tonnával, még ez sem biztos, hogy fedezni fogja a globális igényeket. A keresletet főleg Kína generálja, nem kizárt, hogy a 2020/21-es gazdasági év végére a világkészletek 86,6 millió tonnára zsugorodhatnak, ami ötéves negatív szint lenne.