fbpx

Hüvelyesek: bővült a terület, közepes a termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 30.

Az összes fontos hüvelyes növényből nőtt idén a bevetett terület, de az aszály miatt csak a korán lekerülő fajok terméseredménye tudott javulni. A szója kései aratású növény.

szója
Nagyjából két tonnás termésátlagra számíthatunk (fotó: Horizont Média)

Júliusig le kell kerülni a tábláról

Az EU Bizottság becslése szerint az EU-ban előállított hüvelyesek össztermése mintegy 6,2 millió tonna lehet 2022-ben. Négy százalékkal haladja meg az előző évit, de elmarad a 2017-es 6,9 millió tonnás rekordterméstől. Az elmúlt évek átlagát azonban magabiztosan hozza – írja az olajmag- és fehérjenövénytermelők szövetsége, az UFOP.

A legnagyobb növekedés a mezei borsó és a mezei bab termelése terén várható. Az előbbiből a becslések szerint 2,1 millió tonna, az utóbbiból 1,3 millió tonna termett, mindkettőből 13 százalékkal jobb termést arattak, mint tavaly. A növekedés egyaránt köszönhető a bevetett terület bővülésének és a hozamok emelkedésének.

Gyengécske szója

Az EU-27 legfontosabb hüvelyes növénye továbbra is a szója, termése az összes hüvelyestermés 42 százalékát teszi ki. Ebből idén a becslések szerint körülbelül 2,6 millió tonnát takaríthatnak be az európai gazdaságok, ami a jelentős területbővülés ellenére 2 százalékkal elmarad a tavalyi eredménytől és 4 százalékkal a sokéves átlagtól is. Az ok az idei aszály.

Édes csillagfürtből esett vissza leginkább a termelés 2022-ben, ebből a betakarított mennyiség 18 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál, mindössze 264 ezer tonna az egész EU-ban.

Erősen támogatott

A hüvelyesek termőterülete és kibocsátása összességében emelkedő tendenciát mutat Európában. A pillangósok termesztése előnyös a talajszerkezetre és a talajerőre, kevés műtrágya felhasználásával jár, és hozzájárul az állattartás fehérjeigényének biztosításához. A termelők kiemelt támogatást kapnak a hüvelyes magvak termesztéséért.

Hazánkban jövőre jelentősen emelkedik a szójatermesztés támogatása, erről itt írtunk: Drasztikusan átalakul a vetésszerkezet, a szója a nyertes.