fbpx

Viva InVigor!

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 24.

Egy új márka születése, elindítása mindig izgalmas, hiszen azt jelzi, hogy az eddigieket meghaladó termékek születnek.

Az InVigor repcék új fejezetet nyitnak repcéink történetében, ezek ugyanis jelentős előrelépést testesítenek meg. A gyorsan változó repcevetőmag piacon az innováció kulcsfontosságú, csak így lehet az élvonalban maradni, piaci részt szerezni. Fontos, hogy az innovációnk értéket jelentsen Partnereink számára. A repcék esetében alapvetően két értékmérő tulajdonságról beszélhetünk: a termésről és az olajtartalomról. Ez utóbbi esetében az extra olajtartalom többletjövedelem forrása a termelőknek a bonifikációs értékesítésen keresztül, javító minőséget jelent a terménykereskedőknek, és a hatékonyság növekedését eredményezi a feldolgozó üzemekben. Az INV1030 a legelső repcénk, amely képes volt 50% feletti olajtartalmat elérni a regisztrációs kísérletek átlagában (1. táblázat). Olajtartalma az összes vizsgálati évben stabilan 49% felett volt. Ez is jól példázza, hogy az olajtartalom genetikailag erősen kötött tulajdonság, amely az évjárat, termőhely hatására kevésbé változik. Érdemes tehát ezt a genetikai erőforrást is kiaknázni, amelyhez az INV1030 kivételesen magas olajtartalmával nagyszerű alapot biztosít.

A másik forgalomba kerülő InVigor repcénk az INV 1022. Ez a repcehibrid kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával hoz új kategóriát a portfóliónkba. 2014-ben az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában. Az elsők közt végzett 2015-ben is, amely év meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan az idei évjárathoz. Jellemző az INV1022-stabilitására, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni a nagynevű sztenderdeket (1. grafikon). 2016-ban, amely szintén egy kedvező évjárat volt, az 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult. 2017-ben a Magyarországon államilag elismert középérésű repcehibridek közt mérettette meg magát. A 14 hely átlagában 4,76 t/ha dobogós terméseredményére joggal lehetünk büszkék. A termésstabilitás az egyik legnehezebben teljesíthető, ugyanakkor jogos elvárás a gazdák részéről. Különösen a mi klímánkon komoly kihívás ez. Szerencsére a repcének komoly arzenálja van, hogy a kedvezőtlen időjárás okozta kieséseket kompenzálja. Jól példázza a hibridrepcék alkalmazkodó képességét a Safer nevű hibridünk. Stabilitásának is köszönhetően 2015-től a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdje a Safer. És nem is akármilyen sztenderd: 2016-ban és 2017-ben is a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve a középérésű sztenderdeket is. 2017-ben az államilag elismert fajták közt is a győzedelmeskedett (2. grafikon). Ugyanakkor a Safer egyszerre képes nagy termést és kiváló olajtartalmat elérni, így olajhozama, amit a termésből és az olajtartalomból számítunk, és amit a bonifikációs értékesítésnél végül kifizetnek, jelentősen meghaladja a konkurens termékekét.

Az új, InVigor termékeinkkel is az a célunk, mint a Saferrel: megteremteni a genetikai alapot az eredményesebb, biztonságosabb repcetermesztéshez. Az INV1030 extra magas olajtartalmával, az INV1022 kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával szolgálja ezt a célt.

SZERZŐ: SZP