fbpx

Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk kukoricában, napraforgóban!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 25.

A lombtrágya pedig legyen keserűsó-alapú, csökkentse a víz pH-értékét, és tartalmazza a szükséges mikroelemet is!

A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk ként ebbe a nitrogénbe, hogy jobban hasznosuljon, kevesebb legyen a veszteség és elnyújtsuk a hatását!

Folyékony kén, mikroelemekkel: Vulcan Profi S35MoB

A Profi S35MoB ammónium-tioszulfát, amely nagyon magas kén–nitrogén-tartalmú (NS 13–26) folyékony termésnövelő. Kedvező tulajdonsága, hogy lassítja a kijuttatott nitrogén nitrifikációját, kimosódását, és még jelentős ként is juttatunk vele a növényeknek. Nagyon jól keverhető az UAN-oldatba (hasonló a fajsúlyuk), akár már a telepen is. A Vulcan Profi S35MoB koncentrátumnak 340-360 g/liter a kéntartalma (elemi kénben), de emellett molibdént és bórt is tartalmaz. A molibdén nagyon sok talajból hiányzik már, jó hatással van a növény nitrogénfelvételére. A bórt pedig nemcsak a napraforgó szereti, de a kukorica is meghálálja.

 

Kukorica kén- és magnéziumhiánya
Kukorica kén- és magnéziumhiánya

Mennyi kell a Profi S35MoB-ból?

A napraforgó kénigénye közel kétszerese a kukoricáénak. Ezért, ha Profi S35Mob ként teszünk a nitrogén mellé, akkor a napraforgó esetében 25-35 liter/ha dózist használjunk. Kukorica esetében a 20-30 liter/ha dózis is elegendő. A tapasztalatok pedig azt mutatják, ha tioszulfátos ként használunk, akkor a nitrogén mennyiségét legalább akkora mennyiséggel lehet csökkenteni, mint amennyi Profi S35MoB-ot teszünk a keverékbe. A Vulcan Profi S35MoB az egyik legolcsóbb kénhatóanyag, amit a piacon találunk. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a nitrogénen is tudunk spórolni, akkor 2000-3000 Ft/ha költéségen akár 10-15 kg/ha mennyiségben is tudunk ként adni a növénynek.

Magnézium-szulfát, mikroelemekkel lombtrágyázás

A magnézium az egyik leggyakrabban hiányzó tápanyag a növényekben. Ennek pótlása szinte kötelező lenne minden gazdaságban, ha többet és jobb minőségben szeretnénk termelni. A magnézium nemcsak a zöld színtest központi eleme, de segíti a nitrogén- és foszforfelvételt is. A Vulcan Keserűsó koncentrátumok magnézium-szulfátot tartalmaznak, foszforral, mikroelemekkel. Használatukkal nem kell port oldani, csökkenteni a víz pH-értékét és külön, a drága mikroelem-koncentrátumokra is költeni. Olcsó és kényelmes megoldás a kész keserűsó–mikroelem-koncentrátum, amely bármilyen növényvédő szerrel együtt is kijuttatható.

 

Tápanyagpótlás Vulcan Agro Kft.

A keserűsó legyen cinkes vagy bóros!

A napraforgó esetében bóros keserűsót használjunk, és ha tehetjük, két alkalommal, közepes dózissal (10-12 liter/ha)! Így nem bórozzuk túl a növényt, ami sok esetben stresszt okoz. Érdemes azonban tudni, hogy ha meszes-lúgos talajon termelünk napraforgót, akkor ott nagyobb dózist alkalmazzunk a Vulcan Keserűsóból, és tegyünk még mellé vas- koncentrátumot. A napraforgó vasigénye az egyik legnagyobb, és ennek hiánya számos esetben okoz váratlan terméselmaradást. A kukoricákat cinkes keserűsóval kell lomb-trágyázni. Itt is egy korai (6-10 levél) és egy címerhányás előtti permetezés lenne az ideális. Mivel a kukorica tápanyagigénye jelentős, ezért a keserűsóból is mehetünk közepes vagy nagyobb dózisokkal (10-16 liter/ha/alkalom).

 

Napraforgóban vas-, de magnézium- és kénhiány is van egyben
Napraforgóban vas-, de magnézium- és kénhiány is van egyben

Használjunk tapadásfokozót!

A lombtrágyázás értelme, hogy a kijuttatott tápanyag a levélen maradjon, és azt a növény pár nap alatt hasznosítsa. Ehhez érdemes olyan tapadásfokozót használni (főleg a kukorica, cirok esetében), amely egyben tápanyag is. A Vulcan Power (melaszhoz hasonló, sűrű, fekete folyadék) egy növényi eredetű termésnövelő, amelyben nagy mennyiségben található kálium, nitrogén, vitaminok és aminosavak. Nemcsak tapasztja a kijuttatott lombtrágyát, de még olyan tápanyagokkal is ellátja a növényt, aminek hiányáról nem is tudunk. A tapadásfokozóval csökken a lombtrágyaveszteségünk, a növény ellenállóbbá válik az aszállyal és a betegségekkel szemben. Többet fogunk termelni, és amit előállítunk, annak a beltartalmi mutatói is javulnak.

 

A végső cél, hogy kitelt legyen a tányér, a szemeknek súlyuk legyen.
A végső cél, hogy kitelt legyen a tányér, a szemeknek súlyuk legyen.

 

Vulcan Agro Kft.