fbpx

Rásül a fákra a szabolcsi meggy

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 28.

Rossz hírekkel szolgál a FruitVeb: sok meggytermelőnek lesz idén mínuszos az éve, mert az aszály méreten aluli, eladhatatlan meggyeket eredményez.

meggy
A túl kis méret senkinek nem kell (forrás: frederiksdal.com)

Nem találkoznak az elvárások

A magyar meggytermelők minimális árelvárása nettó 280-300 Ft/kg lenne a meggyért, de úgy tűnik, ilyen árakkal legfeljebb azok találkoznak, akik kiváló minőséget tudnak exportra értékesíteni. Az ország keleti fele, ahol a meggyültetvények kétharmada található, töpörödött, aszály sújtotta gyümölcsökkel rendelkezik idén. Ezek meg nem kellenek senkinek. A belföldi feldolgozóba beszállított, I. osztályú, hűtő- és konzervipari alapanyagért most 220 Ft/kg árat ajánlanak a gazdálkodóknak. Az ajánlat és az igények nem találkoznak egymással.

A szezon elején maga a konzervipar is nagyon óvatos volt: a 60 millió üveges meggybefőtt-gyártási kapacitás ellenére mindössze 5-6 millió üvegre történt előszerződés. Az óvatosság a piac kiszámíthatatlanságának és a termés bizonytalan minőségének is szólt. A FruitVeb azzal kalkulál, hogy a keleti országrészt sújtó, súlyos aszály miatt legfeljebb 60 ezer tonna körüli meggy terem idén az országban, és ennek negyede-ötöde használhatatlan lesz mind a hűtő- és konzervipar, mind a légyártás vagy a pálinkafőzők számára.

A hiány még módosíthat az árakon

Az Érdi bőtermő és fürtös meggyfajták szokták biztosítani a feldolgozóipari igényeket, ám ezek együttes termésének 20-40%-a nem fogja elérni a betakarításig a 18 mm-es méretet, így mind feldolgozóipari, mind frisspiaci felhasználásra alkalmatlan lesz. Hozzávetőlegesen 10-16 ezer tonna meggy kiesik a piacról. Mindezek okán nem zárható ki, hogy a főszezonban (kb. július 05-15. közötti időszakban) minőségi meggyből hiány fog fellépni a piacon. Ez viszont egy árversenyt indíthat be a meggyért, általánosan felfelé húzva a termelői árakat, aminek pedig a hazai konzervgyárak és hűtőipari üzemek lehetnek a kárvallottjai – hacsak nem emelkedik érdemben a meggybefőttek ára.

Jobban csak azok járnak, akik az ország nyugati határain exportpiacra termelnek. Ők jó méretű meggyet tudtak előállítani, és azt akár 280 Ft/kg áron is értékesíteni képesek – összegez a FruitVeb.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Nagy konkurensünk, a lengyel meggy.