fbpx

Az oroszoknak sem úgy megy a gabonaüzlet, ahogy szeretnék

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 28.

Gyakran hallunk lesújtó számokat az ukrán gabonaszállításokról, míg az orosz búzával kapcsolatban inkább arról szólnak a hírek, hogy keresett a portékájuk, jól megy a bolt. Ezt most saját statisztikai adataik cáfolták meg.

gaoba
Búza a kikötőben (forrás: 24newshd.tv)

Nem olyan egyszerű eladni

Az orosz statisztikai hivatal, a Rosstat adatai szerint 2022. június 1-jén 9,7 millió tonna gabonakészlettel rendelkezik még az ország, ami 1,1 millió tonnával (12%-kal) haladja meg a tavaly ilyenkori szintet. Különösen a búzakészletek tetemesek, 5,3 millió tonnát tettek ki (+11% vs 2021), kukoricából pedig 1,5 millió tonna van még raktáron (+29% vs 2021). A napraforgó-készletek összesen 702,4 ezer tonnára rúgnak, ez a tavalyi mennyiség 3,6-szorosa.

A számok azért érdekesek, mert búzából valójában 10 millió tonnával kevesebbet termelt tavaly az ország, mint 2020-ban, mégis több maradt belőle raktáron. Kukoricából 12 százalékos termelésbővülést követően 29 százalékkal nőtt a raktárkészlet, napraforgóból pedig 17 százalékkal nagyobb termést bő három és félszeres raktározott mennyiség követ. Vagyis bár a hírek szerint nem hatnak a szankciók, és keresettek az orosz termények, a készletadatok a nehézkes értékesítést bizonyítják.

Élénk dunai hajóforgalom

Eközben Ukrajna is vért izzad, hogy minél több gabona hagyja el az országot. Ahogy azt már megírtuk, most a dunai kikötőket használják a legaktívabban. Az országban korábban 18 kikötő üzemelt, de ebből 5-öt már 2014-ben elfoglaltak az oroszok, további 10-et pedig a mostani invázió idején zártak el. Csak a 3 dunai kikötő működik: Reni, Izmail és a Fekete-tengeri torkolattól mintegy 10 km-re található Ust-Dunaisk. Ezek teljes gőzzel üzemelnek.

Májusban ezen kikötők forgalma a 1,5 millió tonna árut is elérte. A kapacitás növelése már csak új átrakó létesítmények építésével lenne lehetséges. Innen indulhat majd útra az idei árpatermés is. A július-augusztusi szállítású terményért most tonnánként 170-190 dollárt (cc. 68 ezer forintot) kérnek az ukrán kereskedők. (Az európai új árpa ennél sokkal többet ér. Lásd még cikkünket: Ismét súrolja az árpa ára a búzáét.)

Az év egészében Ukrajna eddig összesen 23,3 millió tonna kukoricát, szűk 19 millió tonna búzát és 5,7 millió tonna árpát tudott kiszállítani az országból. Súrolják az idei évre – az orosz invázió után – kitűzött értékesítési a célt, az 50 millió tonna gabonát. Korábban Ukrajna csaknem 64 millió tonna gabonaféle kivitelével kalkulált. Közben az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 10 millió fonttal (4,65 milliárd forint) segíti az ukrán vasutak újjáépítését, amihez anyagokat és gépeket is biztosít.