fbpx

A biomassza megteremtheti a fenntartható mezőgazdaság alapját

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 15.

A biomassza alapú gazdálkodás lehet az agrárium átalakulásának motorja, fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár a BIOEAST-kezdeményezés keretében megrendezett „A biomassza alapú gazdaság a nemzeti politikák látókörében” című konferencián.

Feldman Zsolt kihangsúlyozta, hogy a gazdálkodás ilyen módja innovatív megoldásokat és új perspektívákat kínál a jövő sürgető kérdéseire. A BIOEAST-kezdeményezés azért jött létre, hogy támogassa a biomassza mind jobb felhasználását, megteremtve ezzel a fenntartható mezőgazdaság alapjait, tudtuk meg az AM Sajtóiroda híréből.

A magyar Agrárminisztérium és a visegrádi országok mezőgazdasági minisztériumai együtt indították útjára a kezdeményezést, amit eddig 11 ország támogat. Közép-Kelet-Európa biomassza potenciáljának kiaknázása a szereplők együttműködése nélkül azonban nem lehetséges, hangsúlyozta az államtitkár.

Közép-Kelet-Európa kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában alapvetően gazdag, mégis jelentős fel nem használt vagy alulhasznosított kapacitással rendelkezik, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról.

Csak Magyarországon a teljes biomassza készlet 350-360 millió tonnára becsülhető: évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési fő- és melléktermék, és mintegy 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, amit csak részlegesen hasznosítunk. Aktívabb, és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ez a potenciál nem, vagy csak nehezen használható ki a vidéki térségek számára jövedelmet termelő, nagyobb hozzáadott értéket produkáló módon.

Összeállította: Csomor Zsolt