fbpx

Gyógy- és fűszernövények növényvénykórtani hatása

Írta: MezőHír-2022/03 lapszám cikke - 2022 március 28.

Mostani írásomat a szakirodalom részletes áttanulmányozását követően alkottam meg. Olyan gyógy- és fűszernövényeket vizsgáltam, amelyek főleg gyógyászati szempontból kedvezően befolyásolják a homeosztázist. A gyógynövényekben lévő flavonoidok – többek közt az apigenin és quercetin stb. – erős rákellenes hatásúak, a quercetin flavonoidról pl. kiderült, hogy a rákos sejtek nem kívánatos anyagcseréjét gátolja. A kedvező humán élettani hatásokon felül ezek az anyagok potenciális növényvédelmi hatással is rendelkeznek.

Gyógy- és fűszernövények

Hatékonyság a mezőgazdaságban

Az egyedi gyártástechnológia eredményeként a rendkívül magas flavonoidtartalommal rendelkező készítmények igen erős gomba- és baktériumölő hatásúak. Számos flavonoid (naringenin, eriodiktiol, heszperetin, flavon, apigenin, efloxát, kempferol, quercetin, rutin, miricetin) és ezeken kívül még sok más igen erélyes hatóanyag található bennük. Egyebek közt kumarin, karvakrol, kaprilsav, kamfén, kávésav, szaponinok, taraxaszterol, fellandrén, alfa-pilén, linalil-acetát, borneol, geraniol, eugenol, cineol, szabinén, limonén, timol, α-thujon, β-thujon, szafrol, urzolsav, fahéjsavszármazékok, fenolok, fenolsavak és még lehetne sorolni. Tehát elmondható, hogy a tisztán növényi komplexekből előállított növényi preparátumok rendkívül összetett hatással rendelkeznek. Bizonyos növényi flavonoidok antimikotikus és antibiotikus hatással is bírnak. Az erős redukáló ráhatás következtében szinte azonnal reakcióba képesek lépni, és a sejtfal károsításával felszámolják az epidermiszen megtelepülő fitopatogén kórokozókat.

paprika szár
A szklerotíniás betegség tünete a hajtatott paprika szárán

A flavonoidok a növények szerves anyagait is előállítják, illetve a fotoszintézis szabályozásában is tevékenyek. Kísérletem bemutatásában márkanevet nem használhatok, a vizsgált termék cickafark, citrom, csalán, rozmaring és fahéj vizes kivonatából áll, tehát teljesen növényi alapú növényvédelmi hatású növénykondicionáló. A készítmény nemcsak kedvezően befolyásolja a növény egészségét, hanem ezen túlmenően a magas flavonoidtartalmának köszönhetően számos ponton segíti a növény erőnlétét. Az erős antioxidáns hatása miatt pozitívan befolyásolja a növények stressztűrését, továbbá a növényi anyagtranszportot, valamint összetett hatása eredményeként segíti a növényi tápanyagok felvételét és mobilitását. Többszöri alkalmazása során képes az adott növényt „juvenilis” fázisba tartani, ezáltal pedig a növény kevésbé korosodik, hosszabb ideig marad termőképes. Fontos tényező a készítménynél, hogy olyan növényi alapanyagokból álló „növényvédő szer”, amely standardizált, vagyis a flavonoidtartalom minden gyártásnál azonos, valamint a készítmény foto- és hőstabil, vagyis nincs hatással rá az erős napsugárzás és a hőmérséklet sem. Virágzásban is alkalmazható, és tapadása is rendkívül jó. Szerkombinációban más készítmények mellett is használható, segíti a partner szer hatékonyságát (ilyenkor a partner készítmény legalacsonyabb dózisban is hatékony).

Fitotoxikus hatása még magasabb dózisban sincs, valamint nincs munka- és élelmezési egészségügyi várakozási idő sem. Minden mezőgazdasági kultúrában használható a készítmény, mindezek mellett tisztán növényi termék, amely ökotermesztésben is alkalmazható, vagyis szerepel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. termésnövelők adatbázisos listáján. Legnagyobb jelentősége mégis abban van, hogy a biológiailag aktív anyagainak köszönhetően nagy ellenállóságot ad a fitopatogén gombákkal és baktériumokkal szemben. Általánosságban elmondható, hogy 1-2 l/ha mennyiségben érdemes alkalmazni ezeket a készítményeket, hektáronként kb. 300–1000 l vízhez keverve. Házi kertekben 0,1-0,2% koncentráció javasolt. Csalán- és rozmaringkivonatának köszönhetően egyes kártevő állatok (foltos szárnyú muslinca, levéltetvek, cseresznyelégy) ellen is több napos riasztó hatását figyelték meg. Kardinális kérdés viszont, hogy permetezéskor fontos a teljes felületkezelés, ugyanis csak így érhető el a legjobb hatás, egy vegetációs időben pedig 3-4 alkalommal javasolt a használata.

paprika
A botrytis tünete a hajtatott paprika kocsányán

Hatékonyság hajtatásban és szabadföldi zöldségtermesztésben

Hajtatott növényeknél a készítmény önmagában alkalmazva tartós és erős védelmet nyújt a lisztharmat, botrytis ellen, valamint a különféle baktériumos betegségekkel szemben. Olyan aktív hatású, hogy képes a kezdeti fertőzéseket megszüntetni; e tulajdonságát a mikológusok eradikációnak nevezik. Virágzáskor alkalmazva segíti a kötődést, a bogyók nagyságát kedvezően befolyásolja, növeli a hozamot, és javítja a termés beltartalmát. Egyáltalán nem zavarja a beporzó rovarokat és a kártevők természetes ellenségeit se. Az erős eradikatív, valamint a jó kontamináció jól és gyorsan diffundál a levél viaszrétegeibe, és a stabil hatóanyagok hatása miatt 2-3 hetente javasolt használni. A réz és kén hatóanyagok nagyságrendileg 50%-kal, illetve a biolevéltrágyák, valamint bio-növényerősítők, kondicionálók dózisa is számottevően csökkenthető. Alkalmazásakor a tapadásfokozók teljesen elhagyhatók. Vizsgálatok szerint a hajtatott paprika esetében a paprikalisztharmat ellen jó védelmet adott a készítmény, és a nyugati virágtripszek elleni hatását is megfigyelték a termelők. Paradicsomnál a paradicsomvész és alternaria kórokozók ellen a szer 90% fölötti védelmet mutatott, a botrytis kórokozóját pedig 75%-ban gátolta. A készítmény szabadföldi paradicsomnál és paprikánál gomba- és baktériumos fertőzések ellen is sikeres védelmet nyújtott. Káposztaféléknél, céklánál, burgonyánál, hagymaféléknél, valamint sárgarépánál alkalmazva jó védelmet adott a patogén betegségekkel szemben. A fitoftóra patogén gombás betegség ellen érdemes egy kevés réztartalmú szert hozzáadni, mert ekkor jobb hatás érhető el.

levél
Paprikalisztharmat tünete a hajtatott paprika levélfonákán

A szer hatása szántóföldi növényeknél

Kalászosok esetében a magas flavonoidtartalmú szer teljes körű védelmet ad rozsdafertőzések és lisztharmat ellen. Önállóan alkalmazva is jó eredményt érhetünk el, a korai fertőzéseket akár megszüntetni is képes, ami az eradikatív felszámoló, gyógyító hatással magyarázható. A kalászosoknál az egyik legnagyobb feladat a kalász megvédése a fuzáriumgomba ellen, a készítmény akár önállóan alkalmazva, 1-2 l/ha dózisban tökéletesen kivédheti ezt a fertőzést. Az eső-ellenállósága nagyon jó, mindössze 2 óra alatt teljesen beszárad.

A növényvédelmi hatás mellett növeli a kalászosok hozamát, javítja aminőséget. Őszi káposztarepcénél ősszel a fómás betegség megelőzhető az önálló használatával. A tavaszi időszakban szklerotíniával, valamint alternáriás betegségekkel szemben is eredményes. A repce virágzásakor alkalmazva tökéletesen véd a botrytis, szklerotínia és alternária ellen, valamint a virágzás végén is eredményes önálló alkalmazása! Napraforgónál alternáriás, diaportés, fómás, valamint szklerotíniás betegségek ellen is alkalmas akár önálló használatra vagy bio-szerkombinációban.

Virágzáskor szklerotínia, alternária és botrytis ellen kiváló védelmet ad. Kukoricánál címerhányás idején, majd nővirágzásban, ezt követően szemfejlődéskor használva fuzárium és Aspergillus gombás betegségek elleni megelőzésére 1 l/ha dózisban jó védelmet ad. Csemegekukoricában is hatásos gombabetegségekkel és baktériumos fertőzésekkel szemben. Segíti a csőtermékenyülést és a szemkitelítődést is. Hüvelyesek esetében (szója, zöldborsó, zöldbab) Pseudomonas baktérium, valamint egyéb gombás fertőzések ellen megelőzésére is hatásos. Virágzáskor szklerotínia, kolletotrihum, lisztharmat, rozsda ellen önállóan alkalmazható. Zöldborsó Aszkohitás kórokozójának és egyéb gombás eredetű betegségek megelőzésére szintén alkalmas.

paradicsom
A paradicsom-lisztharmat tünete a hajtatott paradicsom lombján

A készítmény növényvédelmi hatása szőlő- és gyümölcstermesztésben

Szőlő virágzásakor botrytis és szőlőlisztharmat megelőzésére önállóan alkalmazva segíti a virágok kötödését. Később szőlőlisztharmat ellen megelőzésre, valamint a kialakult tünetek kezelésére is alkalmas. Peronoszpórás fertőzésnél 1 l/ha dózisban alkalmazzuk, úgy, hogy ehhez az ajánlott rézkészítményeknek a felét adjuk ki. A kései időszakban szőlőlisztharmat és botrytis ellen megelőzésre önálló használatra javasolt. Gyümölcstermesztésben almatermésűeknél alkalmazva lisztharmat megelőzésére önállóan, varasodás esetében bio-szerkombinációban hatékony.

Tűzelhalás ellen megelőző jelleggel önállóan alkalmazva is hatékony. Csonthéjas gyümölcsöknél blumeriella, valamint sztigminás betegségek megelőzésére önállóan megfelelő. A moníliás fertőzés megelőzésére ajánlott a bio-szerkombinációt alkalmazni, antraknózis betegség ellen megelőző jelleggel 1/ha mennyiségben, önállóan adjuk. Őszibarack, kajszi és nektarinok növényvédelmében is jól segít a készítmény, sztigminával és moníliás betegségekkel szemben partnerkészítmény használatával kivédhetők a kórokozók. Virágzás követően apiognomónia, lisztharmat és baktériumok megelőzésére önállóan alkalmazva is hatékony. A szilvafa polisztigmás és moníliás betegségei ellen megelőzésre szerkombinációban érdemes alkalmazni. Fóma ellen önálló használata is hatékony. Bogyós gyümölcsöknél alkalmazva, mindenképpen megelőzően, hatékony lisztharmat, diplokarpon, mikoszferella, rozsda, didimella, elsinoe szár- és levélbetegségeknél. Botrytis, illetve levél- és szárbetegségeknél megelőző jelleggel hatékony. Dió esetében gnomóniás levél-, hajtás- és termésfoltosság, xanthomonas, fomopsziszos kéregfoltosság megelőzésére kontakt biokészítményekkel kombinálva célszerű használni. Fómás betegség esetén kéregnekrózis megelőzésére önállóan alkalmazva.

A kísérlet és az eredmények értékelése

A tudományos kutatást két év (2020, 2021) alatt hajtottam végre, és alapvetően 4-4, a hajtatást érintő legfontosabb kórokozóra fókuszáltam. Paprikán és paradicsomon végeztem a kísérletet hideg hajtatásban, monokultúrában, kedvezőtlen talajkörülmények között, ahol szinte évről évre fellépnek bizonyos növénybetegségek. A vizsgálatot a Fejér megyei Sárszentmihályon végeztem, ahol nincs hagyománya a hajtatásnak. A kísérletet több ismétlésben hajtottam végre, növényfajként 50 db kísérleti növényt állítottam be, ahol a kezelt és a kezeletlen kontroll volt. Ténylegesen a kezelt-kezeletlen paradicsom területe összesen 16,6 m2, addig a paprika kezelt-kezeletlen területe10 m2-t tett ki. Különös figyelmet fordítottam a következő kórokozókra paradicsomnál: lisztharmat, phytophthora, alternária, botrytis, paprikánál pedig: lisztharmat, szklerotínia, Botrytis, passzalóra, ezeken felül figyeltem az általános egészségügyi állapotot és a növénykondíciót. A kísérlet két évében tenyészidőszakonként 7 alkalommal 14 napos időközönként permeteztem a biokészítménnyel. A betegségek felvételezését 10 alkalommal hajtottam végre, június 15-től október 30-ig, két éven át.

Ahhoz képest, hogy a gyártó javaslatai szerint a bioszer inkább ektoparazita külső kórokozók ellen hatékony, ugyanakkor a belső kórokozókra nézve is kitűnő hatású volt. A paprikalisztharmat (Leveillula taurica) ugyanis alapvetően egy endoparazita belső kórokozó, mégis a legjobb védelmet nyújtotta kutatásaim szerint hajtatott paprikán a készítmény. Megfigyelésem szerint szinte alig volt fertőzött levél, tehát abszolút kiiktatta a gomba kialakulását. A szklerotíniás betegség (fehérpenészesedés) ellen is hatékonynak bizonyult a növényi készítmény. Vegyszermentes gazdaságomban szinte majdnem minden évben találok olyan tövet, ahol megjelenik a kórokozóra utaló tünet, most viszont a főszezonban egészen augusztus végéig alig volt tapasztalható a betegség. Sőt, a kezelt növényeknél nem alakult ki mikózis, azaz a szárat, hajtást megtámadó tünet. A Botrytist majdnem, hogy ki is iktatta a szer hatása, hiszen egy-egy levél volt csak fertőzött a kezelt növényeken. Érdekes jelenségként tapasztaltam, hogy a kezelt növényeknél kevesebb volt a tripsz kártevő által szívogatott károsítás.

paradicsom
A fitoftóra (paradicsomvész) tünete a hajtatott paradicsom lombján és termésén

Mind a két évben jó növénykondíciót és megfelelő növény-egészségügyi állapotot figyeltem meg, valamint a virágok jól kötöttek, a bogyók jól kitelítődtek, és méréseim szerint a hozam is növekedett. Paradicsomnál a lisztharmatgomba tünetét szinte teljesen visszaszorította, a paradicsomvész kórokozóját, a Phytophthora betegséget is jól gátolta, a meleg nyári időszakban még az esetleges hajnali lehűlések sem indították el a fertőzést. Az Alternária betegségét is jól megakadályozta, mert a két év alatt alig volt a kórokozóra utaló tünet. A paradicsom Botrytis betegségét is jól ki tudtam védeni a készítménnyel, csak szeptember legvégén, illetve októberben emelkedett meg a beteg levelek száma, ami valószínűleg a fényszegény októberi időjárással hozható összefüggésbe. A növényeken a fürtök jól kötöttek, és egyéb betegségek (szeptória, xanthomonas stb.) alig fordultak elő a kezelt növényeken. A jó baktericid- és fungicidhatás azzal magyarázható, hogy igen erős a kivonat flavonoidtartalma, s ez az erélyes növényi másodlagos anyagcseretermék kiválóan beszívódik (aktív kontamináció) a levél viaszrétegéibe, ennek köszönhetően hatékonyan felfegyverzi a növényt a külső patogén, valamint egyéb napégéses behatásokkal szemben. Ugyanakkor a jó növényvédelmi hatás mellett a növény metabolikus folyamatait is segíti, s ez jó virágzásban, kötődésben, a hozam- és beltartalmi értékek javulásában figyelhető meg. Ezek ún. másodlagos növényi anyagcseretermékek (alkaloidok, terpenoidok, fenolos vegyületek), köztük a flavonoidok, valamint egyéb fitokemikáliák és fitoalexinek, és a növény azért termeli őket, hogy megvédje önmagát mindenféle külső tényezőkkel szemben.

A fitoalexinek is másodlagos növényi (flavonoidok, terpenoidok, alkaloidok, stilbenoidok, poliacetilének, izoflavonok stb.) hatóanyagkomplexekből tevődnek össze, s szerepük a növény önvédelme. A nagyüzemi mezőgazdálkodásban a műtrágyák, valamint a kémiai specifikátorok, amelyek elsősorban nitrogéntartalmúak, fellazítják a növényi sejteket, szöveteket, így a „jóllakott növények” kevésbé tudnak ellenállni a külső tényezőkkel szemben, mert elégtelen a növény önvédekező képessége, tehát jobban ki vannak téve a külső (betegségek, kártevők, edafikus tényezők, időjárási szélsőségek) stresszoroknak. Megalapozatlan lenne azt állítanom, hogy az általam kutatott szer minden patogén szervezet ellen hatékony, de egyértelmű helye van a 21. század növénytermesztésében. A készítmény hatása még fokozható, ha olyan bio-partnerkombinációval együtt alkalmazzuk, amely más módon befolyásolja a növény védekezési rendszerét.

Köszönettel tartozom Szőke Tamásnak, az ARRAVIS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének, valamint Gombos Gergely okl. kertészmérnök szakembernek a kísérletemben való közreműködésért.

SZERZŐ: NÉMETH TAMÁS NÖVÉNYORVOS-BIOLÓGUS, A PAPRIKA, PARADICSOM SPECIALISTÁJA, KUTATÓ, A VEGYSZERMENTES TERMESZTÉS KÉPVISELŐJE