fbpx

Ukrajna örül a hideg tavasznak, a brazilok tempósan vetnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 20.

Talán még soha nem örültek ennyire az ukrán gazdák a hideg tavasznak, mint most. A márciusi fagy két-három héttel késlelteti a vetést, így van remény, hogy az orosz csapatok még időben elhagyják a mezőgazdasági termelés szempontjából kulcsfontosságú területeket. Amerikából is biztató hírek érkeznek.

talaj-előkészítés
Hideg és száraz a föld, de ez most még jól van így (fotó: Horizont Média)

Ukrajnának jól jön a hideg

„Más körülmények között sem kezdhettük volna korábban a vetést a fagyok miatt. A tavaszi munkák igazán március végén, április elején vesznek lendületet. Egyelőre éjszakánként mínuszokat mérünk” – mondta az ukrán agrárminiszter. Hozzátette: az időjárás lehetővé teszi az erőforrások felhalmozását és a munka megszervezését, most ez a fő feladat. „A talaj felső rétegének nedvességtartalma sok kívánnivalót hagy maga után, és március 20-ig nem várható csapadék. De ez legyen a legnagyobb problémánk” – tette hozzá Lescsenko. Itt is viszonylag meleg volt a február, de még jókor visszatért a hideg, hogy a márciusi fagyok ne tehessenek kárt a növényekben. A Fekete-tenger térségében a búza jól telelt: sok volt a csapadék, és nem érte fagykár. (Lásd a témát kicsit részletesebben: Itt a jelentés az ukrán vetési és gabonaexport-kilátásokról.)

A brazil kukorica jól indul

Ezzel szemben az Egyesült Államokban az őszi-téli csapadékhiány miatt nem túl kedvezőek a körülmények az őszi búzának. Texas és Kansas nyugati része továbbra is szárazságtól szenved. Közép- Nyugaton ellenben bőséges a talaj nedvességtartalma, most olvad a hó.  

Brazília északi és középső részein folyik a szója betakarítása, és a tervezett terület 60%-át már be is vetették a másodvetésű kukoricával. A következő egy hétben csapadék-utánpótlást várnak, amire nagy szüksége van a talajnak. Argentínában a heves esőzések javították a kései vetésű szójabab és kukorica terméskilátásait. A következő két hétben azonban ismét szárazabbra fordul az idő.