fbpx

Gomba módra szaporodnak a gombahektárok?

Írta: - 2022 március 20.

Növekszik a gombatermesztés, mivel ezt a növényi fehérjét egészségesnek és a húshoz képest olcsónak is tartják a fogyasztók. Hazánkban legutóbb a hatékonyabb termesztéshez lehetett támogatást igényelni, amit a legnagyobb üzemek vettek igénybe.

laskatermesztés
Laskatermesztés a Pilze-Nagy Kft-ben (forrás: Pilze-Nagy Kft.)

Érezhető a termelésbővülés

Magyarországon nincsenek pontos statisztikai adatok, ágazati becslésekre támaszkodik a média. Eszerint az uniós csatlakozást egy meredek termelési zuhanás követte, majd 18 ezer tonnáról 30 ezer tonna fölé nőtt az éves gombatermelésünk. Ennek 90%-a csiperke, 7-8%-a laskagomba. A hazai termés nagyjából kétharmada exportra megy, kétharmadrészt Ausztriába. A legtöbb laskát a Pilze-Nagy Kft. állítja elő, ennek elsődleges felvevő piaca Németország. 2021 őszén (szeptember közepétől december elejéig) egy 20 milliárd forintos keretösszegű pályázat állt nyitva a gombaházak létesítésére, amelyen maximum 2 milliárd forintot lehetett nyerni fejlesztésekre. Így az igazi termelési boom 2022-ben várható, ha a beruházások rendben megvalósulnak.

„Tavaly mi is úgy érzékeltük, hogy jobb volt a piac, 10 százalékkal adtunk el több gombát, mint 2020-ban. Úgy látom, hogy a belföldi piac határozottan fejlődik” – mondja Nagy Adrienn, a legnagyobb hazai laskatermesztő cég, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője. „Mi is beadtuk a pályázatot, de a fő célunk nem a területbővítés, hanem a technológia és az energia-felhasználás korszerűsítése volt. Minimum 300 millió forintos támogatást lehetett nyerni egy minimum 600 milliós beruházási tervhez, amihez egy legalább 60 milliós éves forgalmat várt el a kiíró a pályázótól. A gyakorlatban a 200-300 milliós éves árbevételt átlépő vállalkozások jelentkeztek rá, vagyis 10-12 cég. Látszik, hogy a piacképes üzemeket akarja fejleszteni a kormányzat, de ne feledjük, hogy ezek a vállalkozások a bevételük nagy hányadát kombakomposzt értékesítéséből nyerik, azaz a kisebb üzemek üzleti kilátásaitól is függ a sorsuk. Ezek tavaly már határozottan nagyobb érdeklődést mutattak a gombatermesztés iránt.”

A termelői érdeklődés növekedése annak köszönhető, hogy 2018 után meredeken emelkedni kezdett a gomba értékesítési ára, azaz nem a Covid tehet róla, hogy népszerű lett ez a termék. Ez biztató jel arra, hogy nem egy átmeneti piaci szeszélyről van szó.

gomba ára

Ahol pontosan mérhető a bővülés mértéke

A német gombaágazatról pontos bővülési számokkal is rendelkezünk. 2021-ben 5%-kal több gombát termesztettek Németországban, mint az előző évben. A termesztésbe vont terület nagysága pedig 6%-kal nőtt, így már elérte a 379 hektárt. A legintenzívebb termelés Alsó-Szászországban folyik, ahol a termőterület fele (186 hektár) található. A német statisztikai hivatal szerint több mint 81 ezer tonna gombát gyűjtöttek be a legalább 0,1 hektár termőterülettel rendelkező gombafarmokon. A teljes termést 83,8 ezer tonnára teszik. A betakarított mennyiség mindössze 3 százaléka laskagomba, shiitake és egyéb gombakülönlegességek.

A német csiperketermelés 11%-a bio minősítésű, a ritkább gombafajok esetében ez az arány 51%-os. Az összmennyiséget tekintve a termelés 13%-a zajlik bio körülmények között. Hazai adat nem ismert ezen a téren, de gyógyhatású gombákat itthon is bio farmokon termesztik, és a legismertebb hazai gombatermesztő, a Bio-Fungi Kft. sem használ vegyszereket. Pontos adattal ezen a téren sem rendelkezünk, de kijelenthető, hogy a gombatermesztésnek a nullához közelít a vegyszerigénye, így a gomba nemcsak olcsó, de nagyon egészséges fehérjeforrást is jelent.

Lásd még a témában: Nagyon keresett a gomba, a szokatlan fajok is jól fogynak.