fbpx

Lemondott a nagy műtrágyagyártó cég vezérigazgatója

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 17.

Lemondása után azonnali békekötést szorgalmazott Ukrajnával az egyik leggazdagabb orosz, a világ műtrágyapiacának egyik legfontosabb szereplője.

káliumbánya
Az EuroChem egyik bányája (forrás: EuroChem)

Nagy játékosok

Mint arról már írtunk (lásd lentebb a hivatkozásokat), ammóniát és karbamidot a világ bármely pontján lehet gyártani, ahol bőséges a földgázkészlet, míg kálium- és foszforbányából jóval limitáltabb a „kínálat”. Oroszország és Fehéroroszság különösen a káliumbányászatban jelentős világpiaci szereplő, de foszforbányáik is vannak – főként, ha tekintetbe vesszük, hogy multinacionális vállalkozásaik révén a világ bármely pontján kitermelési joghoz juthatnak.

Az EuroChem egyike annak a három globális vállalatnak, amelyik mindhárom makrotápelemből – nitrogénből, foszforból és káliumból – is rendelkezik gyártási kapacitással. A cégcsoport kulcsfontosságú gyártóüzemekkel rendelkezik Oroszországban, Belgiumban, Kazahsztánban és Litvániában. 40 országban több mint 27 ezer embert foglalkoztat, és több mint 100 országban elérhetők a termékei. 2020-ban 6,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a vállalat.

Visszavonuló vezetők

A cég tulajdonososa és igazgatósági tanácsának elnöke, Andrej Melnyicsenko március 9-i hatállyal lemondott posztjáról, és bejelentette visszavonulását. A lépésre azt követően került sor, hogy Melnyicsenko felkerült az EU szankciós listájára, és az olasz hatóságok lefoglalták a Triesztben horgonyzó szuperjachtját is. Tegnap pedig Vlagyimir Rasevszkij is lemondott a cégnél betöltött vezérigazgatói posztjáról. A Forbes mindkét milliárdost a világ 10 leggazdagabb embere között tartja számon. A visszavonult vezetők azt remélik, hogy háttérbe vonulásukkal „biztosíthatják a vállalat zökkenőmentes működését, így az EuroChem hozzájárulhat a globális élelmezésbiztonsághoz. A cég továbbra is elkötelezett több ezer alkalmazottja és ügyfele iránt” – áll a sajtóközleményben.

Melnyicsenko hétfőn a békét szorgalmazta a Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleményében. Az anyai ágon ukrán származású, fehérorosz születésű, de orosz állampolgárságú milliárdos kiemelte: „vér szerinti ukránként” rendkívüli fájdalmat okoz neki, hogy testvéri népek egymás ellen fordultak. „Tragikus, ami Ukrajnában történik, azonnal békére van szükség” – fogalmazott Melnyicsenko.

Lásd még a témában:
Fékeveszett bányanyitás és műtrágyagyár-építés kezdődik
Nemcsak a nitrogénnek, a káliumnak és a foszfornak is annyi