fbpx

Búzaaratásig állhat a kukorica a raktárban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 15.

A márciusi kitárolási időszaknak már évek óta nyomát sem látjuk. A szántóföldi növénytermesztők elég jól keresnek ahhoz, hogy ne szoruljanak rá a kukorica eladására a szezonindításkor. A magas műtrágyaárak mit sem változtatnak ezen.

 kukorica raktár
Még mindig várnak az eladással (fotó: Horizont Média)

Júliusi hiányra számítanak

Bár a búza ára december óta csökken, a kukoricáé egész stabilan tartja magát a 90 ezer forintos tonnánkénti árszint körül. Bár a magyar telephelyi ár a párizsi tőzsdére befutó márciusi-májusi ajánlatoknak felel meg, és magasabb a román számoknál is, a hazai gazdaságokban még jócskán lapul gabona. Búza is van még, de kukoricából tényleg bőséges a raktárkészlet.

Egy Fejér megyei gazdaság vezetője így indokolja a Mezőhírnek, miért várnak még mindig az eladással: „Szerintem a dél-amerikai termés nem lett túl jó. Pénzünk van, helyünk van a búzaaratásig, miért ne várnánk még egy kicsit, hogyan alakul a piac? Azt gondolom, hogy 5 hónap múlva sokkal kevesebb kukorica lesz az európai raktárakban, mint most. Akinek akkor is lesz terménye, annyit kér érte, amennyit nem szégyell.” Ebben a cikkben már írtunk róla, hogy nincs kukoricahiány a világban. Bár a brazil termés nem döntött újabb rekordot, de azért a korábbi csúcs közelében van most is. A szántóföldi növénytermesztők azonban megszokták a jó árakat, és a magas inputköltségek ellenére sokuknak van lehetősége várni.

Termesztési kockázatok

Az idei terveikben a többség a szokásos kukoricaterülettel számol idén is, a vélemények csak abban térnek el, hogy mennyire lesz érdemes műtrágyázni. Tekintve a tavalyi bevásárlási lázat, a többség normál vagy ahhoz közeli tápanyagszintet biztosítana idén is a növényeknek. Ám hozzáteszik: a foltszerűen érkező csapadék pontos előrejelzése lehetetlen, ezért idén sokkal kockázatosabb lesz a tápanyagpótlás időzítése a magas műtrágyaárak miatt. Lehet, hogy emiatt az utolsó pillanatban elbizonytalanodnak, és mégsem indítják el a műtrágyaszórót.

Kukoricából igyekeznek középhosszú tenyészidejű, aszálytűrő fajtákat vetni, az állattartók a cirok vetésével is számolnak. A napraforgó már elérte a területi maximumát, túl kockázatos lenne ezt tovább növelni. Az ősszel kieső repceterületeken most sokfelé árpát látunk. A búzánál igénytelenebb, tavaly elképesztő hozamokat produkáló és könnyen eladható kalászos népszerűsége érezhetően nőtt a gazdálkodók körében.

CÍMKÉK