fbpx

Az import körte lényegesen drágább, mint a magyar

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 10.

Jellemzően minden harmadik, negyedik körte importból származik a hazai kínálatban, de tavaly ennél is rosszabb volt a helyzet. A magyar termelők a fagykár miatti terméskiesést sem tudták érvényesíteni az árakban.

Vilmos körte
A Vilmos körte uniós termése a felére csökkent tavaly (forrás: magyarszo.rs)

Elvitte a fagyos tavasz

A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) adatai szerint tavaly az Európai Unióban (beleértve az Egye-sült Királyságot is) a tavaszi fagykárok miatt az előző évinél 26 százalékkal kevesebb, 1,6 millió tonna körte termett. Olaszországban a körtekibocsátás az előző évihez képest 67 százalékkal kevesebb, 202 ezer tonna volt. Belgiumban 10 százalékkal 354 ezer tonnára, Hollandiában 15 százalékkal 340 ezer tonnára, Spanyolországban 2 százalékkal 300 ezer tonnára csökkent, míg Portugáliában 36 százalékkal 189 ezer tonnára nőtt a körte termése – áll az AKI összefoglalójában.

A hűtőházakból lassabban fogy

A WAPA adatai szerint 2022. január 1-jén 661,5 ezer tonna körte volt az uniós hűtőházakban, ami 18,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől (Conference: –15 százalék, 451,2 ezer tonna; Fétel apát: –89 százalék, 10,8 ezer tonna). Mivel ez több, mint ami terméskiesés alapján várható lenne, az árusítás üteme lassabb a tavalyinál. Az unió belső piacán a friss körte legnagyobb szállítói Hollandia, Belgium és Olaszország, a legnagyobb importőr Németország. Az EU-n kívüli körteexport fő célpiacai Fehéroroszország (ősztől a politikai feszültségek miatt leállt az export) és az Egyesült Királyság voltak. Az első számú beszállító a Dél-afrikai Köztársaság, Argentína és Chile volt tavaly.

A magyar körte árán nem látszott a hiány

Magyarországon 2020-ban a tavaszi fagyok miatt az elmúlt 20 év egyik leggyengébb termését, 20,3 ezer tonna körtét takarítottak be, és tavaly is kevesebb körte termett az átlagosnál. 2021. január–november között 10 százalékkal több, 5,51 ezer tonna friss körtét importáltunk elsősorban Hollandiából, mint egy évvel azelőtt. Ennek ellenére a Budapesti Nagybani Piacon a 2021. évi betakarítású, hazai körte termelői ára július és december között csak 1 százalékkal nőtt átlagosan (523 forint/kilogramm). 2022 első öt hetében a belföldi Bosc kobak fajta volt jelen a kínálatban, átlagosan 596 forint/kilogramm termelői áron. Az import körték ára ettől lényegesen magasabb volt. A Bosc kobak nagykereskedelmi ára 20 százalékkal 762 forint/kilogrammra, a Fétel apáté 8 százalékkal 766 forint/kilogrammra, a Vilmosé 7 százalékkal 731 forint/kilogrammra, a Santa Maria fajta ára 21 százalékkal 761 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor.

Lásd a tavaly tavaszi helyzetképet ebben a videóval tarkított cikkünkben: Elfagyott a korai körte, de a késeiek még teremhetnek (videóval).

Összeállította: Gönczi Krisztina