fbpx

Természetes módon a legjobb eredményekért

Írta: Szerkesztőség - 2012 december 03.

Visegrád csodálatos környezete adott otthont a BIOMIN Magyarország Kft. által november elején megrendezett szakmai fórumnak. A számos érdekes előadás mellett a rendezvényen elsősorban a hozamfokozás természetes megoldásairól kaptak áttekintést az állattartó szakemberek. A több évtizedes kutatásfejlesztési múlttal rendelkező vendéglátó a Digestarom® nevű új termékével ismertette meg a résztvevőket, amely készítménnyel – az emésztés javításának elősegítésével – még tökéletesebb takarmányhasznosulás érhető el.

A fitogének biológiai funkcióval rendelkező, növényi eredetű takarmánykiegészítők. A Digestarom® egy természetes alapú, folyamatosan bővülő fitogén termékcsalád, amely a kutatáson és fejlesztésen keresztül a haszonállatok termelésének rendkívül megbízható minőségére fókuszál.

A DigestaromR összetétele különböző esszenciális olajok, gyógynövények, fűszerek és növényi kivonatok standardizált keverékén alapul. A legjobb minőségű alapanyagokból gyártják, amelyek megfelelnek a nemzeti és nemzetközi gyógyszerkönyv előírásainak. A DigestaromR a sertések teljesítményére gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják tudományos (egyetemeken és kutatóintézetekben), valamint gyakorlati szinten is (telepi kísérletek). Világszerte számos kísérletet folytattak le, hogy bizonyítsák a termék hatékonyságát különböző körülmények között. Így a tudományos vizsgálatok során kapott eredményeket a gyakorlati gazdálkodás tapasztalatai is megerősítették.

Kocák

A kocák takarmányfelvétele a sikeres malactermelés kulcsa. A Digestarom® nem csak a takarmány-összetevők emészthetőségét javítja, de növeli a szoptató kocák takarmányfelvételét, különösen a fiatal kocákét. Jobb lesz az alom nevelése (kisebb elhullás, nagyobb növekedési erély, jobb homogenitás), valamint a koca kevesebbet veszít a súlyából, ha DigestaromR-mal etetjük. A kocák jobb kondícióba kerülnek a következő szaporodási ciklusuk idejére.

Emellett a DigestaromR folyamatos használata a vemhesség és a szoptatás alatt növeli a termékenységet és a termelékenységet (pl.: fogamzási ráta, választott malac/koca/év).

Malacok

A sikeres sertéstermeléshez egészséges és gyorsan gyarapodó malacokra van szükség. Ennek az eredménynek az eléréséhez a fiatal állatok igényeihez alkalmazott optimalizált takarmány a legfontosabb.

A Digestarom® alkalmazása segít a célok elérésében. A termék segíti a malacok korai szilárdtakarmány-felvételét a kiegyensúlyozott íz, édesítő és növényi kivonatok kombinációjával, valamint javítja a takarmány emészthetőségét. Tudományos kísérletekkel bizonyított, hogy a Digestarom® takarmányhoz történő adagolása szignifikánsan javítja a fehérjék hasznosítását, különös tekintettel az aminosavak ideális emésztésére.

Hízók

A fehérjék és aminosavak jobb emészthetősége nemcsak a jobb növekedési erélyben és takarmányhasznosításban mutatkozik meg, hanem a jobb fehérjebeépülésben is. A Digestarom® segítségével javulás érhető el a húsminőség és a hasított fél minőségi paramétereinek tekintetében, különösen az izomtömeg arányában. A fehérjék jobb hasznosítása egyidejűleg csökkenti a szerves és szervetlen nitrogénvegyületek kibocsátását. Az így elért jobb minőségű levegő minimalizálja a következményes légzőszervi betegségek kockázatát. Az emésztetlen tápanyagok és metabolitok kisebb kibocsátása csökkenti a környezeti szennyeződést, és hozzájárul a fenntartható sertéstermeléshez. A kilogrammonkénti energia-, valamint takarmányköltség lecsökkenthető. A DigestaromR alkalmazása tehát költségcsökkenést eredményez, és ezáltal növeli a versenyképességet a hízók esetében is.

A Digestarom® előnyei

A takarmány ízletességének fokozása – nagyobb takarmányfelvétel – hatékonyabb tápanyag-értékesítés (különösen a fehérjék) – csökkent megbetegedés és elhullás – javuló takarmányértékesülés és növekedési ráta malacoknál és hízóknál – javuló termékenyülés és termelékenység kocákban – csökkent környezeti károsanyag-kibocsátás – javuló költség/haszon arány.

Tudomány a Digestarom® mögött

A különböző stresszfaktorok mint az étrend, a környezeti feltételek vagy a tartás megváltozása csökkent takarmányfelvételt, optimálistól eltérő emésztést és a tápanyagok rossz hasznosítását okozhatják. Mindezek a tényezők befolyásolják a bél egészségi állapotát. Az egészséges emésztőrendszer azonban előfeltétele az általános egészségi állapotnak és a teljesítménynek. Ez nem csak a tápanyagok felszívódását és hasznosulását befolyásolja, de az állatok immunrendszerére is jelentős hatást gyakorol.

A molekuláris biológia szintjén zajló jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a Digestarom® szabályozza az NF-kB neurotranszmittert, amely gyulladásos folyamatokat indukál a bélben, és csökkenti a takarmányfelvételt. Ezzel egyidejűleg a DigestaromR optimálisan szabályozza a hírvivő Nrf2-t, amely egyaránt felelős a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásért a szervezetben.

A DigestaromR-ot arra fejlesztették ki, hogy támogassa az emésztést, mert ezáltal nő a tápanyagok, különösen a fehérje emészthetősége, valamint javítsa a takarmányozás hatékonyságát.