fbpx

Kevesebb a füstölnivaló – rossz évük volt a dohányosoknak

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 04.

Harminc éve nem volt példa ilyen alacsony átlagtermésre – mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MaDOSZ) elnöke, Bényei Illés szokásos éves termelési jelentését ismertetve.

Termésátlagot és termésmennyiséget tekintve is rossz évet zártak a dohánytermelők

Tavaly egy hektárról átlagosan 1325 kilogramm dohányt takarítottak be a termelők, ez 2018-ban és 2019-ben 1675, illetve 1617 kilogramm volt hektáronként, 2017-ben pedig a kétezret is meghaladta.

 

Mezőgazdaság, dohánytermés

A betakarított dohány mennyisége az utolsó három évben (fotó: MTI / Balázs Attila, forrás: MaDOSZ)

 

Egy évvel ezelőtt 2924 hektárra kötöttek a fermentálók termeltetési szerződést a gazdákkal. A tényleges beültetett és termést adó termőterület – a premizálási rendszer miatt túlültetett területekkel együtt – összesen 3266 hektár volt, ami kevesebb a két évvel ezelőtti 3458 hektárnál.

A teljes termésmennyiség 4327 tonna volt, míg 2019-ben 5590 tonnát tett ki. Az elmúlt öt év csúcstermése 2015-ben volt, 7477 tonna.

 

Mezőgazdaság, dohánytermés

A betakarított dohány mennyisége 2020. évben fajtánként (forrás: MaDOSZ)

 

A rossz termés okai

A hektikus időjárási körülmények megkeserítették a mezőgazdaságban érdekeltek életét 2020-ban, a dohány szférában sem volt másként: a palántanevelés időszakában a tartós, kemény éjszakai fagyok; a kiültetés során a rendkívüli hideg idő jelentett nehézségeket az agrártermelőknek; majd az ültetést követően a sok csapadék miatt járhatatlan munkaterületek hátráltatták a munkákat az ültetvényeken.

A hosszabb ideig tapasztalható erős szél és a július második felétől kezdődő aszályos időszak egyaránt kedvezőtlenül befolyásolta a dohánylevelek érését.

A koronavírus-járvány miatt nehezen lehetett megoldani a dohányleveleket kézzel letörő munkások foglalkoztatását. Emellett az egész országban jellemző volt a munkások magas munkabérigénye, amihez gyakran társult a gyenge munkateljesítmény.

 

Mezőgazdaság, dohánytermés

A dohánytermés sem a legjobb 2020. évben (fotó: MTI / Balázs Attila)

 

A legnagyobb hazai dohánytermeltető társaság, az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt. tájékoztatása szerint a felvásárolt dohány minősége az átlagnak megfelelő, vagy annál kissé gyengébb volt.

A dohánytermelők szerkezet-átalakítási támogatást igényelhetnek, ez a nehéz év után némi segítséget jelenthet nekik. Érdemes figyelemmel kísérni az év folyamán a pályázati lehetőségeket, mert különböző címen számtalan mezőgazdasági témájú támogatás érkezik ebben az évben.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc