fbpx

Jó lehetőség a magyar termelőknek a német energiafordulat

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 21.

Németország erőltetett ütemben szakít az atomenergiával és a fosszilis energiahordozókkal, amiből a mezőgazdasági termelők profitálnak.

repce
Jól fejlettek a hazai állományok, csak a területük szerény (fotó: Horizont Média)

Még 8 év a 25%-os célig

A dízelhez hozzáadott bioüzemanyag mennyisége a 2020-as kvótaévben 3,45 millió tonna volt Németországban, ami nagyjából 1 millió tonnával haladta meg a korábbi, 2019-es rekordértéket – írja az olaj- és fehérjenövénytermesztést szorgalmazó UFOP. 2021-ben az előzetes becslések szerint mintegy 2,6 millió tonna biodízel fogyott a kutakon a járvány miatti kisebb mobilitás és az elszabaduló árak miatt. A szervezet szerint az eredmények azt igazolják, hogy „normál gazdaságmenet” mellett a 2022. január 1-től 7%-ra emelt üvegházhatásúgáz (ÜHG) -kibocsátás csökkentési cél épp úgy teljesíthető, mint a 2030-ra kitűzött 25%-os csökkentési cél.

A szervezet szerint az elektromos közlekedés fejlesztésének kapacitáskorlátai vannak, így az önmagában nem lesz elég a klímacélok eléréséhez. Az UFOP ezért arra kéri az új német kormányt, hogy legyen nyitott minden más megújuló energia támogatására is. Németország uniós viszonylatban igen szigorú előírásokat vállalt a közlekedési ágazatban elérendő ÜHG-csökkentés terén. A következő években kulcskérdés lesz, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítése milyen ütemben valósítható meg az alternatív nyersanyagokkal. A 2020-as kvótaévben Németországban a dízelfogyasztás mintegy 10%-át adták a bio komponensek.

Kódolva a magas repceár

A Mezőhír hozzáfűzése: Németország erőltetett ütemben szakít az atomenergiával és a fosszilis energiahordozókkal, ami kérdőjeleket is felvet. A magyar mezőgazdaságnak azonban kiváló lehetőséget teremt a repce és a napraforgó értékesítésére. Tekintve, hogy az előbbiből csökkent a kínálat Európában, továbbra is extrém magas repceárakra számíthatunk. Becslések szerint az idei hazai repceterület (a hivatalos adatokkal szemben) 200 ezer hektár körülire szűkült, mivel a növény termesztési körülményei sokat romlottak az utóbbi 4 évben. A terület zsugorodása általános jelenség Európában, a kínálatszűkét 2021-ben a rendkívül gyenge kanadai termés is fokozta.

repce és napraforgó területe EU
Forrás: Eurostat

A művelt területekről származó alapanyagok esetén már fenntarthatósági igazolást is mellékelniük kell a termelőknek ahhoz, hogy ezek az európai feldolgozókban hasznosulhassanak. Az UFOP szerint erre szükség volt ahhoz, hogy a társadalom és a politikai vezetés számára elfoghatóvá tegyék a mezőgazdasági területek ilyen célú hasznosítását. A járvány alatti alacsonyabb üzemanyag-kereslet pedig lehetőséget ad arra, hogy a ki nem használt ÜHG-kvótákat a gazdasági szereplők átvigyék a következő évekre.