fbpx

Napraforgót termeszt?

Írta: - 2022 január 10. -Hirdetés

Akkreditált laboratóriumi háttérrel a teljes szállítási láncot szakszerűen ellenőrizzük

Hazánk vetésterületének meghatározó növénye a napraforgó, mely évről évre 600–650 000 ha-on kerül vetésre. A NAK megyei igazgatóságainak összesítése alapján 2021-ben a napraforgó mintegy 655 000 ha-ról került betakarításra (melyből kb. 220 000 ha a magas olajsavas napraforgó vetésterülete), 2,6 t/ha országos termésátlaggal. Ez összesen 1,7 millió tonna új termésű napraforgó betakarítását jelentette. A 2021. évi termésátlag elmaradt a korábbi évekétől (NAK-adatok:2020: 2,8 t/ha – 612 000 ha-on, 2019: 3,01 t/ha – 560 000 ha-on), de a vetésterület növekedése kompenzálta az alacsonyabb termésátlagot, így az összes betakarított mennyiség változatlanul 1,7 millió t körül alakult az elmúlt 3 évben.

 

olajprés
Mobil olajprés

 

A napraforgó termesztés jövedelmezősége egyértelmű, annak ellenére, hogy a tényleges betakarítási átlagok messze elmaradnak a növény biológiai potenciáljától. Az utóbbi hónapokban tapasztalható terményár-növekedés érintette a napraforgót is. Nyári időszakban a jegyzések a linolsavas (LO) napraforgó esetében 160 000 Ft/t, a magas olajsavas (HO) napraforgóknál170 000 Ft/t árszinten történtek, telephelyi áron. 2021. november végére ezek az árak felfelé mozdultak, és a 214 000 Ft/t (LO), illetve 224 000 Ft/t (HO) árszint volt a jellemző. Hogy ennek a felfelé mutató spirálnak mikor és hol lesz vége, nehéz megjósolni. Egy biztos: a napraforgó vetési kedvet, a hibridválasztást és hogy milyen jellegű napraforgót vet a gazda, nagyban befolyásolják az aktuális piaci árak alakulásai.

Ahogy látjuk, a HO és az LO napraforgó piaca elválik egymástól, az LO és HO termékpálya külön mozog. Jellemzően a HO napraforgó javára egy premizálás tapasztalható, mely átlagosan 10–20 000 Ft/t felárat jelent az LO napraforgóhoz képest. Viszont kialakulhatnak olyan piaci helyzetek a kereslet-kínálat függvényében, amikor a HO napraforgót nem értékeli a piac, és a felár eltűnik, sőt, alacsonyabb árszinten kereskednek vele, mint az LO napraforgóval. Mivel a feldolgozóipar a kétféle napraforgót és a belőlük készült olajat külön termékpályaként kezeli, fontos, hogy az alapanyag is ilyen módon külön kerüljön kezelésre a betakarítástól egészen a feldolgozásig.

Amikor a termelő eldönti, hogy milyen hibridet kíván vetni a területén, fontos betartani a nemesítőházak által ajánlott termesztési technológiát, különös tekintettel a vetésidőre és az izolációs távolságra. Rendkívül sok stabil és magas olajsavszintet adó hibrid található a vetőmagot forgalmazó cégek kínálatában, és ezek a hibridek kivétel nélkül megfeleltek a szigorú fajtaminősítési rendszernek, ahol a beltartalmi értékek is vizsgálatra kerültek. Sőt, az utóbbi évek nemesítői erőfeszítéseinek köszönhetően a HO-s napraforgók már termésátlagban sem maradnak el a LO-s társaiktól. A hibrid kiválasztása után, a termesztési technológiát betartva a szántóföldi munkák utolsó mozzanata a betakarítás. Ettől a ponttól kezdve végig ügyelnünk kell a HO-s és LO-s napraforgók teljes elkülönítésére és a hibridek keveredésének megakadályozására (pl. betakarítás, szállítás, fogadás, tisztítás, terménykezelés, tárolás során).

 

refraktometer_
Refraktométer a helyszíni ellenőrzéshez

 

Miért is?

A két termékpálya a feldolgozóiparban is külön mozog, a belőlük előállított olaj felhasználási célja is eltér, a növényolajok eltérő tulajdonsága miatt. Az alapanyag zsírsavösszetétele eltérő, és ez meghatározza a belőlük készült napraforgóolaj tulajdonságait. (LO jellemzője: 60–65% linolsav, HO jellemző: 85–93% olajsav.) Amennyiben a két termék a szállítási lánc során véletlenül (vagy szándékosan!) keveredik, egy olyan mixet kapunk, mely a feldolgozóipar számára komoly gondot okoz.

 

Itt kap szerepet a CONTROL UNION HUNGÁRIA Kft. független és pártatlan szakmai kompetenciája

Kiterjedt ellenőri hálózatunkkal, akkreditált laboratóriumi hátterünkkel a teljes szállítási láncot átívelően, szakszerűen tudjuk ellenőrizni a terményeket. A beltartalmi értékek teljes körű vizsgálatával pedig segíteni tudjuk a szerződő partnerek együttműködését annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű napraforgó kerüljön beszállításra az adott kereskedelmi szerződésre. Független méréseink és megállapításaink segítik a kereskedelmi szerződések pénzügyi elszámolását is. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a napraforgó olajsavtartalmát nemcsak laboratóriumi körülmények között, de ellenőreink már az ellenőrzés helyszínén mobil eszközeikkel is meg tudják határozni (a módszer az akkreditált módszerrel szemben validált és ellenőrzött). Ezzel a módszerrel bármilyen szállítás esetén, akár a szerződés paritásának pontján is el tudjuk végezni a napraforgó olajsavtartalmának meghatározását. Megbízóink ennek megfelelően intézkedhetnek a termény átvételéről, külön történő tárolásáról, legszélsőségesebb esetben a visszautasításáról.

A beszállítók és a termény útja adminisztratív eszközökkel nyomon követhető, az általunk elvégzett ellenőrzési munkánkkal pedig beazonosíthatjuk azokat a tételeket, melyek nem felelnek meg a szerződés követelményeinek. Árukeveredés után, amikor már a kész ténnyel találkozunk, mintavételünkkel és laboratóriumi méréseinkkel kizárólag az adott tételre vonatkozó megállapításokat tudunk tenni. Viszont megbízóinkkal, kereskedelmi partnereinkkel történő közös együttműködésünkkel időben kimutatható és észlelhető a problémát okozó tétel. A károkozás mértéke aránytalan, előzzük meg inkább az elkerülhető kereskedelmi veszteségeket!

 

gaz_kromatograf
Gázkromatográf a zsírsav összetétel laboratóriumi meghatározásához

 

Elérhetőségeink:

+36-30/981-7941

+36-1/278-4451

fax: +36-1/999-7913

 

Control Union Hungária Kft.

1146 Budapest, Hungária krt. 140–144.

[email protected]

 

Control Union Hungária Kft. Laboratórium

2400 Dunaújváros, Magyar út 106/B

 

SZERZŐ: KUTAS ATTILA
ÜZLETFEJLESZTÉSI IGAZGATÓ
CONTROL UNION HUNGÁRIA KFT.