fbpx

Vírustesztelő műszereket adományozott a Bige Holding

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 28.

Az új koronavírus betegség gyors tesztelésére is alkalmas automatákat és teszteket adományozott a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház számára az NZRT Trade Kft., a Bige Holding Csoport tagja, mintegy 67,8 millió forint értékben.

– Ilyen súlyos járványos időszakban segíteni kell – mondta Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa az adomány átadásakor, amely 2020. 04. 24-én történt meg a nyíregyházi városházán. Hozzátette: mivel ő is Nyíregyházán él, és a Bige Holding Csoport központja is itt van, a nyíregyházi és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakosságot segítik elsősorban. Bige László ugyanakkor bízik abban, hogy ez az adomány másokat is arra sarkall, hogy tegyenek ilyen felajánlásokat, és vásároljanak eszközöket a lakosság érdekében. Ha ezekkel a gépekkel, a 67,8 millió forintos „befektetéssel” csak egy-két emberéletet tudunk megmenteni – de nyilván sokkal többet –, már akkor megérte, hiszen nem szabad hagyni, hogy pénzhiány miatt valaki is meghaljon – hívta fel a figyelmet.

Bige László véleménye szerint a tapasztalható világméretű járvány után olyan gazdasági válság következik, ami a mi életünkben még nem volt. Ennek a megelőzésére egyetlen lehetőség van, mégpedig ha nem az országot tennénk karanténba, hanem csak azokat különítenénk el, akik betegek. Ehhez nagyon sok teszt elvégzésére lenne szükség. A teszt elvégzéséhez szükséges eszközökből a Bige Holding Csoport a legjobbat vette meg a kórháznak – mondta. Hozzátette: ha megtehetnék, vettek volna ilyen készülékeket az egész országnak, de erre nincs lehetőségük. Ugyanakkor szükségesnek tartaná, hogy országszerte lennének ilyen eszközök, ezért reméli, hogy a Bige Holding Csoport felajánlásán felbuzdulva mások is szereznek majd be belőlük.

Az adomány révén Magyarországon elsőként a nyíregyházi kórházba kerülhetett két olyan, a biotechnológiai innováció csúcsát jelentő automata és 2 hónapra elegendő tesztkazetta, mely rendkívül gyorsan, 2,5 óra alatt mutatja ki az új koronavírus és 9 hasonló tüneteket adó légúti kórokozó esetleges jelenlétét a betegmintában – mondta Dr. Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Központi Laboratóriumának vezetője. A Randox és a Bosch cégek együttműködésében kifejlesztett automaták molekuláris mikrobiológiai elvű, mikrochip technológiájú direkt vírusmérő készülékek, a vírus molekuláris komponensét azonosítják. Eredményük ezért nagyon nagy bizonyosság, nem csak valószínűsíthető, mint általában a gyorstesztek esetében.

A „Biochip Array” technológiájú készülékek további előnye, hogy zárt rendszerűek, így használatuk az egészségügyi dolgozók számára rendkívül biztonságos. A súlyos állapotú, invazív ellátást igénylő betegek diagnosztikájában pedig a helyben végzett tesztelés rövidebb idő alatt ad információt esetleges fertőzöttségükről.

 

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója megköszönve az adományt, hangsúlyozta: a cégcsoport az elmúlt években nagyon sok nagy értékű diagnosztikai készülékkel támogatta a kórházat.

Országosan is egyedülálló, modern eszközökkel gazdagodott a kórház és a betegellátás, ami kiemeli a járványügyi veszélyhelyzet kezelésében a várost – mondott köszönetet az adományért dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is. Dr. Suba László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója is megerősítette, hogy a Vivalytic készülékek világviszonylatban is kiemelkedőek, kategóriájukban a legmagasabb színvonalat képviselik, és hosszú távon, évekig segítik a kórházi diagnosztikát.

 

Fotó: Népszava.hu