fbpx

Idén nem lesz szójahiány, hiába vásárol Kína

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 15.

A kínai igények növekedése ellenére nem kerül szójaszűkébe a világ. A globális szójatermés most meghaladhatja a fogyasztást, így a zárókészletek is nőhetnek. Az UFOP szerint az EU-nak a fenntarthatósági tanúsítványt más fehérjenövények esetében is piacvédelemre kellene használnia.

 

szója kézben
Idén több termett, mint amennyit felhasználunk (forrás: tonzu.co.nz)

 

Amerika szép szezont zár

A világ szójatermelését tekintve az USDA történelmi csúcsra, 384 millió tonnára számít – összegez az UFOP, az olaj- és fehérjenövénytermelők érdekszövetsége. Ezzel párhuzamosan azonban a kereslet is növekszik 2021/22-ben, elérheti a 378 millió tonnát, elsősorban Kína miatt, ahol idén a vártnál kevesebb is termett ebből az olajos magból. Kína egymaga csaknem a globális termés harmadát fogyasztja el, 118 millió tonnát. A felhasználásban a második helyen az Egyesült Államok következik (63 millió tonna), mögötte Brazília (50 millió tonna) és Argentína (49 millió tonna) áll. E három ország szójafogyasztása szintén növekedni fog, de kevésbé erőteljesen, mint Kínában, körülbelül 1-2 millió tonnával. A kínai kereslet erőteljes növekedése ellenére – hála a jó termésnek – a globális készletek 104 millió tonnára nőhetnek. (Lásd a témában: Elérte a csúcsot a szója ára, fordul a kocka!)

 

szójatermelés felhasználás
Forrás: UFOP

 

A fenntarthatóság mint piacvédelmi eszköz

Az UFOP hangsúlyozza, hogy a szójatermelés növekedése nemcsak a jobb hozamoknak, hanem a területbővülésnek is köszönhető, adott esetben az erdők kárára. A fenntarthatósági tanúsítványokat a behozott szójára is szigorúan alkalmazni kell, a kedvezményes vámtarifával importálható mennyiség csakis a tanúsított tételekre érvényes. A tanúsítás terén a jelenleginél szigorúbb követelmények várhatók, beleértve egy egységes uniós adatbázis létrehozását 2022-től. A szabályozást az EU bioüzemanyag-politikája követelte meg, az etanol- és biodízelipar számára szükséges alapanyagokra „találták ki”, de az UFOP szerint más növények esetében is használható lenne piacvédelemre. Például a bab vagy a borsó esetében, amelyek tisztán fehérjenövények, és a dízelipar nem tart rájuk igényt. Az UFOP úgy véli, hogy az EU fehérjeönellátásnak fokozása érdekében ezek termelését is támogatni és védeni kell. Ha kell olyan előírásokkal, amik bár fokozzák az uniós termelésben a bürokráciát, de a rivális import számára nehezen teljesíthető belépési feltételeket szabnak.