Szabadalmaztatott kialakítás sekély- és mélyművelésre

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 14.

TULIP MultiDisc Vario gépcsalád

A TULIP (PEETERS) cég szabadalmaztatott művelőelem-kombinációjának gyakorlati megvalósulása a MultiDisc Vario termékcsalád.

 

 

A koncepció lényege a sekélyen, de nagyobb sebességgel működtetett tárcsasorok és a mélyen, de lassabban üzemeltetendő lazítókapák optimális kombinációjának kialakítása. Ennek a munkának az eredménye az a forma, ami alkalmassá teszi a gépet mind a szármaradvány aprítására, bekeverésére, illetve a mélyebb rétegek forgatás nélküli művelésére, akár egyszerre, akár külön-külön műveletben.

A MULTIDISC VARIO megszületése a rövidtárcsák és lazítók (grubberek) kombinációjának filozófiája alapján kezdődött meg. A gép művelőelemeinek kombinációját ezen két gép munkaeszközeinek kombinációja alkotja, kiegészülve a megművelt terület elmunkálásához, illetve a megfelelő mélységtartás biztosításához szükséges kiegészítőkkel. Ennek alapján a gép felépítésében 5 műveleti szakaszt tudunk megkülönböztetni:

csipkés tárcsák első sora: szármaradvány aprítása és a felső talajrétegbe történő bekeverése;

szárnyaskéses kapák 2 sorban eltoltan: mélyebb talajréteg forgatás nélküli művelése;

csipkés tárcsák második sora: felső réteg újbóli átkeverése a szármaradvánnyal, és a keletkezett rögök aprítása;

pálcasor: a szármaradvány és a talaj még jobb összekeverését és a rögtörést kiegészítendő biztosítja a művelt talaj henger előtti visszavezetését;

henger: biztosítja a munkagép mélységvezetését, a visszatömörítés és rögtörés kiegészítéseként.

A fentiek a munkagép alaplehetőségeit adják, azonban ahhoz, hogy mindenki az igényeinek és a céljainak megfelelő gépet tudjon használni, az egyes művelőelemek ennek megfelelően választhatók:

Csipkés tárcsák: a homorú, nagy csipkézettségű tárcsalapok soronként eltérő dőlésszöggel rendelkeznek (mind a haladási irányra, mind a függőlegeshez képest), ami biztosítja a szármaradvány jó és egyenletes bekeverését, valamint a gép nyugodt haladását. A tárcsák felfogatása egyedileg, 25 cm-es osztással történik, és a teljesen zárt csapágyház a gumibakos felfogatással kiegészítve megfelelő védelmet és hosszú élettartamot biztosít. A tárcsák 560 (XL) vagy 610 (XXL) mm-es átmérővel kérhetők (ez utóbbi esetben a gép csak féligfüggesztett kivitelű), és munkamélységük a henger felfogató karjainál található furatsorok segítségével, 6-15 cm között állítható.

 

 

Szárnyaskéses kapák: a hidraulikusan működtetett (kiemelés és leengedés) kapák eltoltan, két sorban helyezkednek el, így még nagy szármaradvány esetén is kicsi az esélye az eltömődésnek. A kapák megfelelő védelméről a hidro-akkumulátorral kiegészített Non-Stop hidraulikus kapavédelem gondoskodik. A kapák kopó elemei (orrbetét, szárnyak és szárvédő betét) külön-külön cserélhetők, ami lényegesen kedvezőbb karbantartási költségeket biztosít. A kapák mélységállítása szintén furatsorral történik, és a tárcsák munkamélységéhez képest további 2-24 cm-rel növelhető a megművelt talajréteg vastagsága. A kapák száma és távolsága az igényeknek megfelelően állítható, így például csak a traktornyom lazítása is lehetséges. Amennyiben a gépet kapák nélkül, csak a sekély művelésre kívánjuk használni, úgy a kapák teljesen kiemelhetők.

Pálcasor, szélezőtárcsa: a második tárcsasor mögött elhelyezett állítható magasságú és dőlésszögű pálcasor egyenletes visszavezetést biztosít az anyagáramnak a talajfelszínre, így a hengersor bedugulásának veszélye is kiküszöbölődik. Az egyedi állítású szélező tárcsák biztosítják a bakhátképződés-mentes csatlakozásokat.

Hengerválaszték: a mélységhatároló, tömörítő- és rögtörő hengert a talajainknak és igényünknek megfelelően válogathatjuk össze a következő választékból: 520 mm-es pálcás henger a laza talajokra, 600 mm-es ékgyűrűs henger sárkaparóval általános használatra, nedves körülményeknél kötött talajokra is, duplasoros 600 mm-es ékgyűrűs henger változó talajtípusokra (lazától a kötöttig), 800 mm átmérőjű packer henger. A furatsoros állítás helyett hidraulikus mélység-állítás is kérhető.

A MultiDisc Vario gépcsaládot a műveleti elemek széles választéka mellett is kínálja a TULIP cég függesztett fixgerendelyes változatban, amelynek munkaszélessége 2,5-3-3,5-4 méter, vagy féligfüggesztett felcsukható változatban, amelynek munkaszélessége 4-5-6-7 méter lehet. A széles választék így garantálja, hogy minden mezőgazdasági gazdálkodó megtalálja a neki megfelelő méretű berendezést a 120-600 LE közötti teljesítményű erőgépekhez.

ÚJDONSÁG: a MultiDisc Vario v2 típusoknál lehetőség van a függesztett gépek féligfüggesztetté történő átalakítására, így nagy szállítási távolságok esetén tehermentesül a traktor hárompont hidraulikája. Ezen túlmenően a kapák védelme a korábbi központi védelem helyett kapánként külön-külön hidraulika munkahengerrel valósul meg.