fbpx

Nehezen, de még bírják a növények a száraz őszt

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 19.

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén száraz maradt az idő, csak délnyugaton hullott néhány milliméter csapadék. A mélyebb talajréteg az ország túlnyomó részén továbbra is igen száraz, bőven lenne helye a csapadéknak.

 

repce októberben
Az augusztus végi vetésű repcék lettek szebbek (fotó: Horizont Média)

 

Az ősz eleje megint nagyon száraz volt

A kukorica betakarítása a végéhez közeledik, a száraz időjárás ehhez kedvező volt. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek. A vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce.

Az őszi kalászosok talaj-előkészítéséhez és vetéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. Most az őszi árpa és az október elején elvetett búza is jellemzően jó állapotban van. Az őszi mélyszántás elvégzéséhez többnyire kedvezőek a talajnedvességi viszonyok.

A folytatásban már elérik térségünket az időjárási frontok, azonban gyökeres változást nem hoznak. Csapadék pénteken és hétfőn alakulhat ki, de a mennyisége 5 mm alatt várható. A hőmérséklet sem változik jelentősen.

 

talajnedvesség
Foltokban még mindig száraz a föld (forrás: met.hu)

 

Forrás: met.hu.